Искаме да спре унищожаването на българското земеделие, да не се унищожава Странджа. Искаме и тези, които вече пострадаха, да получат справедливи обезщетения. Това, което виждаме на протеста, е гневът на народа срещу държавата.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на протеста на животновъди пред Министерски съвет, цитирана в съобщение от пресцентъра на БСП.

Тя заяви, че другите искания на левицата и на протестиращите са - да спре убиването на животни, докато не се изясни наистина ли става въпрос за чума.

"Това, което им се предлага, е нищо спрямо загубите, които претърпяха. Методиката, която се използва, не е справедлива. Няма как за една патица да се изплаща обезщетение от 250 лв., а за една овца - 190 лв. Искаме да се направи програма "Странджа - Сакар" за възстановяване на района. Една жена от Шарково преди малко ми каза: "Те не убиха само животните, те убиха нас, семействата ни и България, по този начин", каза още лидерът на левицата.

Нинова е припомнила, че БСП иска оставката на министър Порожанов вече трети ден. "Нещата, вече отиват към премиера. Има ли премиер в държавата? Не може 15 дни да мълчи, докато народът му се вдига на крак срещу него и правителството му. Вече въпросът не е само за оставката на Порожанов, Бойко Борисов носи отговорност, че изправи държавата срещу народа", изтъкна Корнелия Нинова.

"Дойдохме с хората от Шарково и цяла България, защото искаме да им помогнем. Това е българската храна, българското производство, българската икономика. Това е животът на хиляди хора. Те имат нужда от подкрепа и ние трябва да сме до тях през цялото време", заключи лидерът на БСП.