"В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни за всички, но има и такива, които още не са уточнени. След това ще има разговори по лидерски въпроси. Чака ни поне още седмица работа, каза председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова пред БНТ.

В рамките на 5 дни представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" обсъдиха приоритетите в 18 сектора.

Нинова смята, че вероятността за съставяне на кабинет е повече от 50%. Хората имат нужда от работещи правителство и парламент.

Според нея още следващата седмица ще започнат разговорите за структурата на кабинета и разпределянето на министерските постове. Тя отказа да коментира дали партиите са се договорили коя политическа сила колко министри ще има.

"Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер - това е право на първата сила", коментира Нинова заявката на Кирил Петков за премиерския пост, но не коментира нито имена, нито министерства, към които БСП би се насочила.

"Факт е, че ПП ни отне гласове. Това с новата левица ми е малко странно, защото колегите от ПП заявиха, че постигат десни мерки с леви цели. Не виждам да са новата левица чисто като политики, а и има още време пред тях да се избистрят като идеология. Те дойдоха като едно очакване за промяна", коментира още Нинова.

Новото правителство има обща цел и тя е в две посоки - да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление, заяви лидерът на БСП.

Нинова приветства начина, по който се правят преговорите, че се излъчваха в реално време и всеки има достъп до тях. По думите ѝ тонът е позитивен, колегиален и уважителен, а БСП са удовлетворени че много от предложенията им се приемат или обсъждат.

"Да речем за децата - прие се нашето предложение за безплатни детски градини и ясли и безплатни лекарства за деца до 14 години. Прие се и помощ за младите семейства. За работещите хора се прие увеличаване на доходите, увеличаване на обезщетението за безработица. За земеделците се прие преразпределянето на субсидията, в по-голямата си част в производството на български плодове и зеленчуци. За здравеопазването - болниците да не са търговски дружества е принципно приет въпрос, остава да уточним как да премине тази реформа. Образование - прие се нашето предложение да се направи пълен преглед на учебниците, да се учат българските класици, както и да се намали броят на учебниците", обясни Нинова.

Въпреки многото различия в началото се е постигнало съгласие и за построяване на нова ядрена мощност.

Според нея вече няма нищо недоизказано към президента. Твърди, че вътрешната опозиция в БСП се е захранвала първо от Бойко Борисов, после от служебното правителство и това се е видяло в нощта на втория тур на президентските избори.

"Президентът е преизбран, нашата работа оттук нататък е да направим правителство и да решаваме проблеми", заяви тя.

Лидерът на БСП отличи една червена линия, която партията няма да премине при съставянето на правителство. Тя е свързана с Истанбулската конвенция, която левицата отказва да приеме. По думите ѝ с промени в българското законодателство жените и децата могат да бъдат защитени от домашно насилие.

Истанбулската конвенция е и темата, която сблъсква Нинова и Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на партията. Според нея той поддържа международния документ, както и джендър идеологията, но щял да срещне отпора на 80% от членовете на БСП, които били против. Тя добави, не е решила дали наново да се кандидатира за председател на БСП на конгреса, който предстои на 22 януари догодина.