Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че неяснотите по коалиционното споразумение с "Продължаваме промяната". И увери: "Между нас и мандатоносителя няма разминавания".

Тя обаче отложи насрочения за днес пленум на социалистите именно с аргумента, че от БСП имат бележки по него.

"Чакаме одобрението от другите евентуални коалиционни партньори и ще свикаме Националния си съвет.", обеща Нинова, след като участва в Председателския съвет в парламента.

Според социалисти обаче на "Позитано" 20 зрее недоволство от редица структурни промени, които връзват ръцете на техните бъдещи министри. Така, например, от Министерство на икономиката, закъдето като министър се спряга самата соцлидерка, се отнемат търговските аташета, ОП "Конкурентноспособност", ББР, Агенцията по инвестиции и Агенцията за малки и средни предприятия. Те ще бъдат в ръцете на ПП и новото Министерство на иновациите и растежа, което е отредено за Даниел Лорер. При него се прехвърля и Тех паркът.

А от другото министерство, предназначено за БСП, земеделското, се отнема Разплащателната агенция от Фонд "Земеделие" и се пренасочва към Министерство на финансите, като така парите за земеделие ще управлява Асен Василев.

Агенцията по горите и БАБХ също се вадят от земеделското ведомство и ще бъдат на пряко подчинение на премиера Кирил Петков.

Според споразумението също така Министерският съвет щял да назначава цялата администрация по министерства централизирано, в това число и чистачките, и експертите по човешки ресурси, което означава, че другите коалиционни партньори няма да могат да проведат собствена кадрова политика.

Напрежението сред социалистите възникнало именно след като се запознали с проекта за споразумение. Реакциите били, че все пак левицата, влизайки във властта, трябва да има и и ресурса, и свободата да прилага своите политики, за които ще отговаря. "Иначе ще имаме министър на водопад", коментира социалист за настроенията на "Позитано" 20. Тази е била и причината, поради която Корнелия Нинова е отложила пленума за днес и обяви, че преговорите продължават.

Пред медиите в НС Нинова отново не потвърди дали ще бъде вицепремиер и министър на икономиката. И каза, че все още не са били обсъждани имена на министри. Към споразумението имало част за законодателна програма със срокове, а там имало пропуски, където от левицата направили забележки за социалната сфера, добави тя. "Например плащанията за първо, второ и трето дете, увеличението на майчинството, лекарствата за деца - тези предложения не са били записани през кой закон да бъдат прокарани и в какъв срок", обясни Нинова.