Корнелия Нинова обвини служебния кабинет, че внася удължаване на стария бюджет, вместо нов.

"Притеснени сме от най-важния закон за страната - държавния бюджет. Няма по важни закони от тези за бюджета и плана за възстановяване. Служебното правителство внесе предложение за удължаване на сега действащия бюджет. За нас това е замразяване на доходите, защото увеличенията, които направихме в предишното правителство, вече са изядени от инфлацията", заяви председателката на БСП след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Тя упрекна служебното правителство, че било единственото в Европа, което замразявало социалните плащания.

Въпреки това БСП ще подкрепи закона за удължаване на действието на стария бюджет за 2022, но кани всички парламентарни групи на разговор преди второто четене, за да се обединят около важни попраки преди окончателното гласуване на проекта.

"Нека приемем на първо четене предложението на служебния кабинет, но между първо и второ четене всеки да направи предложенията си, да помогнем на народа си, но и да не рискуваме да приемем популистки бюджет на база предизборни обещания. Затова искаме да разговаряме с всички парламентарни групи и да се обединим около най-добрите предложения", коментира тя.

"Служебният кабинет няма право да ни дава оценки, че закона за бюджета може да стане поле за предизборни борби и наддаване. Ние сме длъжни да приемем бюджет и да не оставим хората без помощи. Ние вече организирахме подобна среща, на която постигнехме определен консенсус по дадени теми. Това е отговорносто отношение и ние няма да приемем решението на служебния кабинет", категорична беше Нинова.

"Ние ще направим всичко възможно законите за плана за възстановяване да бъдат приети, но те отново са обвързани с бюджета", напомни Нинова.

На въпрос откъде ще дойдат парите за социалните пакети, соцлидерката каза - от парите за самолети, след като кабинетът одобри нов инвестиционен разход за още 8 F-16 за 2030 г. и за 10 самолета "Грипен". "Вместо самолети, ще дадем помощ на хората. Със сигурност българската армия трябва да се модернизира и ние сме гласували за тази модернизация, но в този момент за нас е много по-важно да подкрепим хората и доходите им", каза Корнелия Нинова.