"Здравеопазването се нуждае от дълбока промяна, а не просто от смяна на директори на болници. Проблемът не е в лекарите" - това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в своя профил във Facebook след уволнението на шефа на "Пирогов". 

"Проблемът е в политиците, наложили този модел на здравеопазване. Медиците просто го изпълняват и се мъчат хем да си лекуват пациентите, хем да си спасяват болниците от фалит, хем да си осигурят заплатите на персонала. Лекарите не са измислили търговския статут на болниците, нито доплащането, нито клиничните пътеки", заяви още Нинова.

По думите ѝ има проблем в мощните икономически лобита, "които положиха този модел през корумпирани политици".

"Нищо няма да се промени с махане на директори, ако не се бръкне дълбоко в сбърканата система на здравеопазването. За това са нужни смели хора без зависимости, които знаят срещу какво се изправят и ясен план каква работа да свършат", допълни лидерът на БПС.

Ден по-рано директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от длъжност, след като проверки на Здравната каса установиха нарушения в лечебното заведение за над 1 млн. лева. 

Самият той заяви, че научил за уволнението си от медиите, и сподели, че му било тъжно, когато някой вменявал вина без причина. 

До думите му освобождаването било "някои да се покажат, че пестят пари на държавата", визирайки шефа на НЗОК Петко Салчев.

Колегите на проф. Балтов го подкрепиха, като организираха протест срещу уволнението му, блокираха възлов булевард в столицата и заявиха, че няма мотиви да бъде отстранен.