"Към момента не можем да кажем "няма да доставяме газ от Русия", заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по бТВ и допълни, че с Асен Василев обсъждат няколко варианта като алтернатива.

"България не е готова с алтернативни доставки, за да спре доставките от Русия поне до края на годината. Това ще оскъпи живота на българите. Ние искаме да защитим българския национален интерес. Ние - имам предвид като коалиционен партньор", добави Нинова от името на БСП.

Тя обясни, че има уверение, че може да се плаща в рубли, след като Русия обяви, че за неприятелски държави доставките ще са срещу рубли.

Според Нинова е важно Брюксел да вземе общо решение, за да се почувства облекчение от всяко домакинство. Таван на цената на газата ще облекчи хората, смята вицепремиерката.

"Решенията са свързани с намаляване на акциза на горивата на половина от минималния в Европа. В момента ние сме страна с минимален акциз на горива. Той в момента е 830 лв. на 1000 литра за оловосъдържащ бензин, 710 лв. на 1000 за безоловния бензин. Представете си, че с този акциз постигнем успех на българското правителство да се намали наполовина. Това ще бъде много сериозен принос в намаляване на крайните цени на всички стоки и услуги. Ние предлагаме - таван на цената на газа. Ако това се приеме, ще облекчим хората много. Има подкрепа от големи икономики като Франция", каза Нинова.

Министърката на икономиката заяви и че с половин милион тона е увеличен размерът на стоманата, която Турция може да внесе в ЕС и сега предстои да се договори за страната ни колко ще е и на какви цени.

Корнелия Нинова показа, че не одобрява начело на БНБ да застане човек, който излиза от партийните редици и разкритикува липсата на обща номинация.

"Ние сме коалиция и би трябва да излезем с една кандидатура. Това беше нашата позиция. Колегите не стигнаха до това съгласие. Имаме две кандидатури", обясни тя.

Според нея сега има опасност шефът на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията.

"Смятам, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. БНБ е много сериозна институция. Не мисля, че там трябваше да се заложи на кандидати, които нямат политическа обвързаност, сериозни професионалисти в банковата сфера", каза Нинова.

Тя коментира и че не разбира защо се образува светкавично досъдебно производство срещу министър Василев за това, че е посочил една от фирмите като евентуално със съмнение за корупция. "Има толкова поводи да се образуват досъдебни производства за истинска корупция, да се стигне до съд, да се стигне до присъда", каза още вицепремиерът.