Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха национална енергия и резултатът ще е увеличаващ се евроскептицизъм. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за председателството.

 

"Българският парламент остана на страна от процесите. Ние дадохме пример как трябва да се прави обратното", каза Нинова и поясни, че единственото заседание КОСАК, организирано от БСП, е събрало на едно място изпълнителна, законодателна и президентска власт.

"Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителство не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори и за това, казвайки, че Дунавската стратегия не е приоритет", коментира Нинова.

Тя поясни, че управляващите не са успели да приобщят съдебната власт и НПО сектора.

"Стигнахте до там, че коалиционен партньор в правителството и председател на партия да се оплаче публично, че не е канен на събитието на правителството. Това не е съгласие. Вие не успяхте да мобилизирате национална енергия и Европредседателството като кауза и резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм", поясни лидерът на БСП.

"Преди седем месеца в тази зала и в този състав приехме документ на парламента, който в парламентарната република има най-висша сила", каза тя и визира документа за Председателството. "В днешната оценка ще се придържаме стриктно към този документ", поясни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова поясни, че БСП оценява Председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати. "Искаме и ние да благодарим на администрацията, дипломацията", каза Нинова и разкритикува трите "к", приоритети на Европредседателството - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. 

Премиерът Бойко Борисов каза, че не пазим добре европейската граница, как да ни приемат в Шенген след признание на такова високо равнище, коментира още лидерът на БСП.

"Вие произнесохте в Брюксел изречението "Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хил. мигранти". Как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище. Вие не изпълнихте задачата, поставена от българския парламент да ревизирате Дъблинския регламент", обърна се лидерът на БСП към премиера Бойко Борисов.

Във връзка с отбраната Нинова обясни, че резултатът в тази сфера е, че 9 европейски държави са се обявили за нов военен съюз без България. "Никой не ни е пита, но никой не си е казал мнението. Председателят на ЕС, лидерът в този период, не е казал своето мнение по този въпрос и не е поканен в това семейство на тези нови 9 европейски държави. Това ли ви е общата отбранителна политика на Европа?", каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова разкритикува и останалите резултатите от приоритетите на председателството, свързани с образованието и Западните Балкани. Тя обърна внимание, че по време на председателството е имало 72 протеста, което се случва за първи път в най-новата история на България.

Председателството беше възможност за Европа и България, но тя бе пропусната - управляващите да си вземат поука, каза още Нинова.

Според нея Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност", каза Нинова.

Лидерът на БСП каза още: "Ще кажете, че и БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи по улиците на протести и те ви завиждат, сигурно онези ваши коалиционни партньори и те ви завиждат". Тя поясни, че БСП предлага обективна оценка без политически страсти и емоции. "Това председателство беше голяма възможност за Европа и България, тази възможност беше пропусната. Това председателство не отговори какво е бъдещето на Европа и какво е мястото на България в това бъдеще. Вземете си поуката", каза Корнелия Нинова на управляващите.