Единствената ни цел тук е да гарантираме машинното гласуване и ще се регистрираме само тогава, когато се приемат тези текстове. Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които се приемат. Не можем да легитимираме това мнозинство. Това каза пред журналисти председателят на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова. Нинова направи коментара на излизане от сградата на Народното събрание във връзка с отказа на опозицията да се регистрира за днешното пленарно заседание.

Нинова коментира, че единственият отговорен в изпълнителната власт се казва Бойко Борисов. По думите й вече става бутафорно, но той не е дошъл нито за бюджета, нито за смяната на министри, нито за откриването на новия парламентарен сезон. "За него парламентът не съществува. Това е част от проблема и част от исканията на хората да има все пак разделение на властите", коментира тя.

На въпрос, че все пак управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти могат да съберат необходимите гласове за кворум, Нинова посочи, че тъкмо така ще дадат още факти за обществото да види истината как се осигурява такова мнозинство - на един с концесия, на друг с друго. "Това ли е истинската политика, купуват гласовете на независими на "Воля", вижте ги българи какво представляват", коментира Нинова.

Нигяр Джафер от ПГ на ДПС коментира, че това е решение на групата да не се регистрират.

Заместник -председателят на парламентарната група Хамид Хамид обаче я опроверга. ДПС няма решение на групата да не се регистрира в пленарна зала. Той обясни, че това е решение на колегите му в зала, които са преценили, че няма смисъл да се регистрират, след като при първоначалната регистрация техните 12 гласа, не са били достатъчни, за да се събере необходимия кворум от 121 народни представители.

"Сутринта в 9.00 часа на регистрация, парламентарната група на ДПС се регистрираха 12 човека. Аз лично също се регистрирах", посочи Хамид и допълни, че когато опозицията е там и се регистрира, а управляващите ги няма - явно те не искат да ходят на работа.

Относно предоставената справка от парламентарния пресцентър, според която от ДПС се е регистрирал един човек, Хамид каза, че това е последваща регистрация, при която колегите му, които са били вътре в залата, и са преценили да не се регистрират. "Това е решение ад хок", посочи депутатът, като цитира премиера Борисов, че кворумът е ангажимент на мнозинството.

Според справка, предоставена от пресцентъра на парламента, в днешната регистрация не са участвали депутатите на БСП, а от ДПС се е регистрирал един човек. От управляващите от ГЕРБ са се регистрирали 85 при 95 по списък, коалиционните им партньори от Обединени патриоти са били 20 от 21 по списък. От групата на "Воля" са се регистрирали двама от 12 по списък, а от независимите са се регистрирали четирима народни представители.