Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря задкулисие за сделката по продажбата на ЧЕЗ-България на "Еврохолд". Кратката позиция бе изразена днес в декларация на партията, която Нинова прочете от парламентарната трибуна. 

"И докато ви хвърляха прах в очите, че ще намалят субсидията на 1 лв, намерение, което никога не са имали искрено, ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка. От първи юли ще се увеличат цените на ток и вода. А при уж огромен излишък в бюджета, Министерството на финансите взема нов дълг от 400 млн. лв., които ще плащаме всички в следващите 20 години", се заявява в декларацията.

Припомняме, че Еврохолд България" АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България, което бе съобщено вчера на официалния сайт на дружеството. Двете страни са подписали договор вчера. "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. През април 2019 година ЧЕЗ прекрати договора за покупка с "Инерком" за продажба на българските си активи. Причината бе, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва разрешение за извършване на сделката и по този начин българската компания "Инерком", собственост на Гинка Върбакова не може да изпълни условията по договора, който беше сключен с ЧЕЗ миналата година.

Еврохолд ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Компанията вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал, уточниха от дружеството.

 "Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин", коментира сделката заместник - председателят на ДПС Йордан Цонев.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че при сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители.

Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че КЕВР следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" и ако се стигне до такава, ще извърши проверка.

ЧЕЗ груп излезе с официална позиция, в която се казва, че "Еврохолд планира да финансира придобиването и рефинансирането на съществуващи заеми от български компании на ЧЕЗ Груп отчасти със собствени ресурси отчасти със заеми от водещи световни банки".

Продажбата включва всичките седем български дружества на ЧЕЗ Груп (ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд България, ЧЕЗ ИКТ България, Проект за свободна енергия Орешец и Бара Груп).