Лидерът на БСП Корнелия Нинова отвърна на коментарите на премиера Бойко Борисов за нея и общинския съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев, който беше обвинен, че е укривал издирвания Димитър Желязков - Митьо Очите. След задържането му в Истанбул бизнесменът с "Ролс-Ройс"-а беше изключен от групата общински съветници, но местните социалисти заявиха, че така изпълняват повелята на партийното ръководство.

По този повод днес Борисов заяви, че Нинова е взела правилното решение, "като отстрани Бенчо Бенчев и пое отговорност". Два дни по-рано пък той заяви:

"Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. В голяма партия винаги може и такива да се вкарат. Местните организации винаги могат да направят някоя беля, решението е - веднага гоним, махаме и толкоз".

Провокирана, председателката на левицата написа в официалния си профил във Фейсбук (правописът е запазен):

"Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев да напусне всички постове. Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по две-три мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни. Може пък и той да поеме отговорността да освободи шефа на митницата, която е дала на същия този Бенчев и на Митьо Очите да ги охраняват. Или на шефа на клона на НОИ в Бургас, който също опрял до услугите на Бенчев и "Очите". Или попита общинските съветници от ГЕРБ - защо гласуваха Бенчев за заместник-председател на Общинския съвет.

Като висш пилотаж ще приема, ако Борисов успее да поеме отговорност и за кмета си на Бургас - той си знае защо или за шефа на кабинета си, дето смята, че "Очите" е един легален бизнесмен (вижте по-надолу - б.р.). И малко му "завиждам" на Борисов - Бенчев не спря да го хвали и да му вика, че е мъжкар, а за мен една добра дума не намери и само ме хули. Разбрах,че премиерът ни бил във Варна. Не е лошо да намине и към Бургас. Лято е и замириса на море, концесии и още нещо...".

Преди две години, след стрелбата в Слънчев бряг, при която Митьо Очите оцеля, тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова - сега началник на кабинета на Борисов, заяви:

"Атака" срещу мен и премиера, че има чадър над престъпността в Слънчев бряг е безумие. Тези хора, които го твърдят, имат усещане за безнаказаност. Само преди дни са заловени 16 души, които са извършвали престъпна дейност. Митьо Очите има публично няколко легални бизнеса. Сега опитваме да установим дали се занимава и с нещо незаконно".

Междувременно след избухването на новия скандал около Димитър Желязков Бойко Борисов така и не коментира твърдението, че преди  години, когато беше главен секретар на МВР, е гостувал заедно с Цветан Цветанов на Бенчо Бенчев в луксозната му къща в Бургас. Това обяви лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев, който твърди, че самият бизнесмен му го е разказал преди време. Самият Бенчев отрече това, но Кадиев настоя, че казва истината и заяви, че той се отмята, защото вероятно са му казали да мълчи.

"Най-нормалното е Борисов и Цветанов да отрекат или потвърдят. Нека го отрекат, нека ме нарекат лъжец, аз ще реша какво да предприема. Няма да го направят. Знаете ли защо? Защото са били там, имало е десетки други хора, охрана, гости и т.н., и никога не знаеш дали някой от тях няма да се разприказва. Затова и двамата просто ще си траят", заяви още Кадиев.