Предлагаме уикенд винетка с времетраене от 12.00 часа в петък до 23.59 в неделя. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков във връзка с внесени от ГЕРБ промени в Закона за пътищата, предава Фокус.

"Това ще бъде уточнено след обществено обсъждане, след приемане на конкретни текстове в Наредбата, тоест след приемане на закона. В закона няма регламентирани текстове за въвеждането на уикенд винетка", обясни той.

"Уикенд винетката трябва да бъде по-евтина от седмичната винетка, която в момента е 15 лева. Целта е да облекчим тези, които използват личните си автомобили няколко пъти в годината за почивки, уикенди", уточни министърът.

"Законопроектът цели бързото и скоропостижно въвеждане на тол системата в нормативен и институционален план", обяви Николай Нанков.

"За новата винетка като цена, както и за тол таксата, ще имаме първоначални предложения до края на юли от Световната банка", обясни регионалният министър.

"Електронната винетка ще влезе в сила от януари 2019 година. Тази година е последната, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на автомобилите", изтъкна той.

"На база на законопроекта ще бъде създадена необходимата администрация в АПИ, която ще се занимава с тол системата и всички други детайли по бъдещата система. От другата година тол системата ще започне да генерира и доходи. Поели сме го като ангажимент", каза още той.