Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг след срещата с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в България. Визитата се провежда непосредствено след участието му в официалната среща на министрите на външните работи на държавите от Централноевропейската инициатива, на която страната ни е председател през настоящата година.

Двамата министри разговаряха на четири очи в Министерството на външните работи, по-късно ще се състоят и пленарни разговори между двете делегации.

"Намираме се в период, в който и двете държави са изложени на външни въздействия от връхлитащи ни кризи", посочи Милков. Той даде за пример сферата на енергетиката и заплахите за сигурността.

"Нашите отношения бяха преминали през периоди, които днес могат да бъдат окачествени като сложни", каза още той.

"Парадокс е да имаме една визия за развитие на региона, а в същото време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е позитивна в нашите отношения. Именно това се опитваме да преодолеем", посочи още Николай Милков.

Той каза, че двамата с Буяр Османи са обсъдили и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на нашата югозападна съседка.

"Ние се спряхме и на положителните неща в нашите двустранни отношения, които останаха малко в сянка. Искам да спомена на първо място постигането на търговски стокообмен в размер на над един милиард евро, което е прецедент. Никога досега не е имало такъв, което показва не само съществуването на търговско сътрудничество, но и на взаимно проникване на нашите икономики, на инвестиционна активност. Спряхме се и на стъпките, които ще доведат до допълнително увеличаване на търговските обороти", коментира още Милков.

Той допълни, че по време на разговора му с Буяр Османи двамата са се спрели на ролята на газов хъб, която страната ни играе на Балканите. "В тази връзка беше и подписаното споразумение за междусистемната връзка Кюстендил - Жидилово между нашите две държави. Спряхме се и на редици други положителни теми от нашите двустранни отношения, свързани с намерението на Република Северна Македония да закупи електрически ток от България", отбеляза още българският министър на външните работи.

От своя страна Буяр Османи каза, че счита за успех подписването на договора за междусистемна връзка за доставка и разпределение на газ в междусистемната точка Кюстендил - Жидилово между "ГА-МА" АД и "Буглартрансгаз".

"Това е нашата втора среща за кратко време, в която говорим за нашия личен ангажимент за развитието на отношенията между нашите две страни. Дoговорихме, че в следващия мeсец ще организираме съвместен бизнес форум в Скопие, на койтo да споим бизнесите в двете страни. Уверен съм, че има огромен потенциал за динамизиране на съвместната работа", допълни Османи.

Той уточни, че търговският стокообмен към момента е 710 милиона евро, с тенденция да стигне и 1 милиард евро до края на годината. Това отрежда пето място по стокообмен на България с Република Северна Македония.

В рамките на работното си посещение в страната външният министър на РСМ се очаква да проведе среща и със служебния министър-председател Гълъб Донев.