Извънредното парламентарно заседание започна с искане на информация по случая с убития на границата полицай от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и едноминутно мълчание в памет на загиналия.

Стана ясно и че планираното изслушване на енергийния министър Росен Христов няма да се състои, защото Христов е в Египет, заедно с президента Румен Радев, на срещата на върха КОП27.

Депутатите приеха окончателно и Правилника за организацията и дейността на парламента.

В началото на заседанието ПГ на "БСП за България" предложиха Демерджиев да бъде поканен да представи информация в Народното събрание за ситуацията на българо-турската граница във връзка с убития граничен полицай, както и да информира какви мерки се предприемат по охраната на границата и по ограничаването на потока от нелегални имигранти. За това настоя депутатът Кристиан Вигенин по време на днешното извънредно заседание на парламента, цитиран от БТА.

Ако няма такава възможност, ще внесем искане за изслушване, което се надявам да влезе в програмата за утре, каза още Вигенин. Предложението му беше подкрепено от народните представители.

Парламентарната група "Възраждане" пък настоя в декларация за възстановяване на преградното съоръжение по границата с Турция и призова за минута мълчание в памет на загиналия на границата български полицай.

Снимка: БТА

Декларацията от парламентарната трибуна представи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той настоя, че съоръжението на границата с Турция не само, че не спира никого, но буди и насмешка.

Докато нашите деца емигрират навън, нелегални мигранти влизат в държавата ни и я превръщат в разграден двор, въпросът е докога ще търпим подобни посегателства, докато нелегалните мигранти започнат да стрелят срещу българските граждани и българските полицаи в центъра на София ли, попита Костадинов.

Снимка: БТА

Когато преди три месеца беше извършено бруталното посегателство срещу българските полицаи, като двама от тях станаха жертва в Бургас, ние от "Възраждане" излязохме и призовахме управлението на държавата да вземе радикални мерки, заяви Костадинов.

По думите му още тогава от "Възраждане" са призовали войската да бъде разположена там. Призовахме да има плътно разположение на патрули, които да охраняват границата, призовахме да се даде възможност на патрулиращите полицаи и военни да стрелят във всяко време, в което преценят, че има заплаха за техния живот или сигурност. Това в момента не е така, за съжаление, и това обезсмисля присъствието на български полицаи и военни там, коментира Костадинов.

Увеличаване на щатните бройки за "Гранична полиция" и обезпечаването им със съответния бюджет предложи Стефан Янев, председател на парламентарната група "Български възход". Янев коментира пред журналисти в кулоарите на парламента инцидента на границата с Турция, при който бе убит български полицай, съобщава БТА.

Снимка: БТА

Това е инцидент, който показва, че охраната на държавната граница, освен многото проблеми, съдържа и определени рискове за хората, които изпълняват тези задачи, посочи Янев.

Той постави въпроса дали трябва да продължава тази система на командироване на служителите на МВР, подпомогнати от служители на Министерството на отбраната, или е крайно време държавата от гледна точка на изпълнителната и законодателната власт да потърсят това решение, което да направи възможно щатовете на гранична полиция, които се занимават с тази дейност да бъдат увеличени със съответния бюджет, така че тази дейност да бъде осигурена от хора, които се занимават с това, познават терена, познават задачите и възможно най-професионално се грижат за задачите, които имат да изпълняват, коментира Янев.

По думите му това включва целия комплекс от техническо осигуряване и оборудване, тренировка на граничните полицаи за изпълнение на задачите. Въпросът е отворен, предполагам, че и в парламента съответните комисии, и в Министерството на вътрешните работи подобен дебат е необходим и неотложен, добави Янев.

След казуса с убития на границата полицай депутатите приеха окончателно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Миналата седмица не стигна времето на заседанието, за да бъдат гласувани до края правилата в 48-ия парламент, добавя БТА.

В правилника се посочва, че решенията на постоянните комисии се приемат с мнозинство от присъстващите, но само ако за него са гласували не по-малко от една трета от членовете на комисията. Гласуването е лично.

Уточнено беше по принцип понятието "присъстващи". При явно гласуване под "присъстващи" се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната, преди гласуването, проверка на кворума. При тайно гласуване под "присъстващи" се разбира броят на участвалите в него народни представители.

Снимка: БТА

Постоянните комисии откриват заседанията си и приемат актове, когато присъстват повече от половината им членове. Ако след обявеното начало кворумът не е налице, комисията може да заседава, но не могат да се гласуват актове - провеждат се само контрол, изслушвания и обсъждания.

Не бе прието предложението на "БСП за България" да отпадне изричното изискване депутатите да получават възнагражденията си само по банков път.

Когато Народното събрание пристъпи към провеждане на изслушване, вносителят на предложението прави изложение на въпросите в рамките на пет минути. Всяка от парламентарните групи има право на два въпроса общо към всички изслушвани лица, а народните представители, нечленуващи в парламентарна група - общо на един въпрос като всеки въпрос е в рамките на две минути.

Парламентарните комисии могат да задължават министри и длъжностни лица да се явяват на техните заседания и да отговарят на поставените въпроси, прие парламентът.

Въпросите за парламентарен контрол се отправят чрез председателя на Народното събрание в писмена форма най-късно 72 часа преди началото на заседанието, на което министрите следва да отговорят, записаха депутатите.

Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му в срок от 14 дни. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов трябваше да бъде изслушан в пленарна зала днес, но заместник-председателят на парламента Росен Желязков посочи, че министърът е уведомил, че няма да присъства, понеже е на посещение заедно с президента Румен Радев.

Дневният ред включва продължението на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, както и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Очаквайте подробности!