По въпроса за заминаването на наша правителствена делегация за САЩ другата седмица премиерът Николай Денков коментира и в кулоарите на НС, както и в пленарната зала, че има опити "да се блокира едно такова пътуване със слухове".

Обясни и защо заминава за САЩ. "Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва, по отношение на съдържание на разговорите. Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като такъв. Отивам в САЩ да представя приоритетите и резултатите от управлението на България. Когато се реализира тази командировка и се върна - ще се отчета. Когато някой е казал нещо, което не е на база на правителствената информация, няма как да вляза в такава дискусия", добави още премиерът Денков.

"Напълно некоректно е да се обявява такава информация предварително и да се иска отчет предварително", мотивира се той за липсата на конкретика с кого ще бъдат срещите зад океана. 

По-рано, по време на блицконтрола, той обясни същото и на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който попита "каква точно е целта на екскурзията, която ще предприемете следващата седмица".

"За първи път чувам, че официалното посещение на един министър-председател в партньорска държава може да се нарече екскурзия. Това може да се нарече опит за манипулация", реагира Денков. И обеща: "Отчет ще ви дам, след като мине съответната командировка".

Снимка: БТА

"Когато отиваш в държава, без официални срещи, това е официална екскурзия, не официално посещение. Защо тогава вашите партньори не ви приемат? Не е ли унизително да наемате лобистка фирма, за да се молите за срещи?", репликира Костадинов. И подчерта, че неговите партньори го посрещат и го чакат по летищата, когато отива на посещение навън. "И ако се опитвате да измиете очите с разни неформални срещи и общности, това е апотеоз на вашия провал, това ваше екскурзионно пътуване до Вашингтон", заключи лидерът на "Възраждане".

Снимка: БТА

"Очевидно е, че ще имам срещи, иначе нямаше да пътувам. Вашите коментари идват от медийни публикации, не е сериозно да се говори по медийни публикации. За първи път чувам, че срещата с различни общности е нещо, което не е хубаво, така че си върнете думите назад", обърна се към Костадинов премиерът.

В кулоарите обаче и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повдигна за втори пореден ден темата за правителственото посещение в САЩ, като попита защо е нужно да ходят там и да харчат държавни пари министри, които само преди седмица-две са се завърнали от САЩ. Борисов отбеляза още, че когато от ПП-ДБ седнат пред камината на Белия дом, тогава ще могат да се мерят с него, като напомни той самият колко пъти е бил посрещан във Вашингтон. Денков пък беше категоричен, че след като Бойко Борисов, като министър-председател, е пътувал до САЩ, е съвсем естествено и той като министър-председател да пътува до САЩ.

За ротацията

"Аз предложих да се срещнем с Борисов. Отдавна не сме имали среща и е добре да започнем да си говорим директно, а не през медиите. Теми има за обсъждане - как вървят разговорите за ротацията, оценка на министрите. Бих могъл да му разкажа как е минал Европейския съвет вчера", коментира пред медиите в кулоарите на парламента премиерът Николай Денков.

"Подкрепям г-н Борисов. Ротацията не е на всяка цена", съгласи се той с думите на лидера на ГЕРБ. И обясни какви са условията, за да се изпълни договореното между партньорите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Ротацията ще се случи, когато имаме ясни гаранции, че ще продължи работата по управленската програма. Когато е ясно, че България ще продължи да се развива като проевропейска държава, която подкрепя европейските приоритети. Държава, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенството. Това са целите, за които ние се борим. Ако можем да ги реализираме ще има ротация. Ако не можем - няма да има", отсече Денков.

По думите му към момента няма фиксиран състав на Министерския съвет. "Ще научите имената тогава, когато има съгласие за тях. Това включва и моята позиция, освен това, че ще бъда вицепремиер, каква друга позиция ще заема. Оценката на министрите ще става по отношение на изпълнението на тяхната програма", посочи Николай Денков.

За регулаторите

Премиерът защити Кирил Петков за изказването му, че съставът на КЗК трябва да бъде сменен час по-скоро. Думите му, че КЗК ще одобри сделката между "Юнайтед груп" и "Булсатком" преди да се е произнесъл регулаторът, бяха разтълкувани и от комисията, и от компанията като политическа намеса в работата на независим регулатор. 

"Това, което е казал Кирил Петков, е същото, казано по друг начин - никой не оспорва, че КЗК трябва да реши и че трябва да бъде аргументирано, никой не го оспорва", коментира премиерът. Според него е нормално "да искаме решението да бъде обосновано от гледна точка на конкурентите". Той коментира и срещата на Петков със Спас Русев. "Ако е искал да крие нещо, е нямало да прави среща на това място. КЗК е независим орган и трябва да си аргументира решението - това е казал Петков", е тълкуванието на министър-председателя. По думите му, по време на разговорите с партньорите в управлението за попълването на регулаторите "всеки има право да предлага хора, които ще бъдат оценени".

Снимка: БТА

За инфлацията

"Инфлацията в България спада с доста бързи темпове. Ние в нашия регион сме отличниците, една от малкото страни, в които повишението на доходите е по-голямо от инфлацията", каза по време на блицконтрола в отговор на ИТН премиерът, като отчете, че у нас тя е в най-ниски стойности.

"Благодарение на Асен Василев, България е една от малкото държави, в която хората живеят малко по-добре от другите държави", добави той. Денков цитира и социологическите проучвания, които доказвали, че хората у нас са малко по-щастливи от тези на други места.

"Да ви припомня ли как вие страхувахте българското общество, че ще фалира държавата? Какво се оказа накрая, че дефицитът е 2,2%, въпреки увеличените социални разходи", обърна се той към Тошко Йорданов от ИТН.

Снимка: БТА

"Гледам как се пързялате хлъзгаво, явно сте се намазали с произведението си", отвърна Тошко Йорданов. За 3 години - 49 милиарда държавен дълг, това е хвалба! Да, благодарение на некадърника Асен Василев. Ако някой в тази държава живее по-добре, със сигурност има двама - Асен Василев и Даниел Лорер, защото направиха идеална сделка", обвини депутатът от ИТН.

Денков репликира:  "Трогателно е как коментирате икономически теми, като държавния дълг".

"България е отново един от отличниците с дълг от 21,3% спрямо БВП и той не е нараснал, така че България може да се гордее с финансовата политика. Единственото, с което трябва да приключи, е да влезе в параметрите на инфлацията", заяви още Николай Денков.

Снимка: БТА

За помощта на ЕС и България за Украйна

"Ясно е становището на европейските лидери, че тази помощ за Украйна ще бъде в помощ и на Европа. Последното, което има нужда Европа, е колапс на Украйна - и на фронта, и икономически, защото последствията за европейските държави могат да бъдат много по-тежки, отколкото са тези 50 млрд.евро", коментира в отговор на БСП министър-председателят.

"Това, което България дава, е вноската към ЕС. Но тогава веднага трябва да попитате и какво получава страната ни от ЕС - получава много повече, отколкото дава", обясни той за това каква е нашата лепта.

Социалистът Борислав Гуцанов обаче не остана доволен от отговора. "Не може министър-председателят на България да не коментира как ще участва България в тези помощи за Украйна", реагира той. И попита дали става въпрос за гласуваните от НС 100 млн. ли става въпрос. "Не може премиерът по този лековат начин да говори, че това са общите европейски пари и че ще информира, когато счете за необходимо. Доколкото знам, той се избира от НС. Това са недопустими тези от премиера, минава границите на нормалното", възмути се Гуцанов.