С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на проектокабинета е консенсусен. Това обяви в кулоарите на парламента кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.

"Истината е, че с ГЕРБ си нямаме доверие. В разговорите с Мария Габриел виждам, че на нея мога да ѝ имам доверие. Разговорите с нея вървят конструктивно и аргументите се чуват. Съставът на правителството е консенсусен", коментира пред журналистите Денков.

По думите му съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти.

Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане по-неутрален кабинетът. Съставът трябва да бъде и обществено приемлив. Ясно е, че, за да търсим парламентарно мнозинство, трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, а да свърши работа. Всеки един от номинираните си тежи на мястото и ще може да свърши работата, подчерта кандидат-премиерът.

Според него удължаването на бюджета за втори път може да доведе до много проблеми. Той беше категоричен, че за да се решат проблемите и за да се гласуват новите закони, трябва да има работещ парламент. 

Много важно е да разберем, че първи приоритет е да има правителство, което да започне да работи, категоричен беше акад. Денков. 

По думите му Съставът на кабинет е бил приет вчера на всички национални съвети на ПП и ДБ.

Проектокабинетът, който излезе в края на деня, е това, което сме предложили за приемане, заяви кандидатът за премиер.