НФСБ подозира корпоративни интереси зад отказа на ГЕРБ да подкрепи предложението ни за забрана на употребата на наргилета на закрито, заяви лидерът на партията Валери Симеонов на брифинг в парламента. Той изрази изключително неудовлетворение от приетите на второ четене промени в Закона за здравето, с които се въвежда забрана за предлагане и продажба на наргилета само за лица до 18 години. Симеонов каза, че е категоричен, че забраната за тютюнопушене на закрито трябва да обхване и наргилетата.

Бившият вицепремиер посочи, че, за съжаление, здравната комисия е отказала да поиска нотификация на такава забрана съгласно изискванията на европейска директива за тютюневи изделия.

"Около 20 такива закона са подложени за нотификация до настоящия момент само в работата на последното Народно събрание. Такава обаче не беше предложена, което ни кара да подозираме наличието на корпоративни, разбирайте фирмени интереси, които са повлияли върху това решение", каза Валери Симеонов.

Той каза, че е публично известен фактът, че собствениците на такива наргиле-барове са доста влиятелни по отношение на управлението на държавата.

Симеонов даде пример със собственик, чието заведение се намира на столичния централен булевард "Витоша", без да даде повече подробности. Според него подобни хора имат влияние на най-високо ниво и така са успели да прокарат една "пасивна позиция на ГЕРБ", предвид предстоящите местни избори.

Лидерът на НФСБ обяви, че спорните текстове ще бъдат внесени отново, този път с въпросната процедура по нотификация.

"Времето, което ще измине до нотифицирането и приемането на забраната за пушене в закрити помещения на наргилета и лули, ще тежи на съвестта на нашите колеги от ГЕРБ", заяви Симеонов.