Депутати от НФСБ са внесли сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на имоти на министъра на туризма Николина Ангелкова. Това обяви пред журналисти в парламента депутатът Борис Ячев. Той уточни, че в публичното пространство се е появила информация за имот, придобит от Ангелкова на цени под пазарната стойност. От НФСБ искат главният прокурор да разпореди проверка за това как са придобити имоти на Ангелкова, дали има съответствие или несъответствие между пазарна цена и цена на придобиване и какъв е произходът на средствата за придобиване на тези имоти.

Сигналът е внесен днес от депутати на НФСБ, сред тях не е бил председателят на партията Валери Симеонов, уточни Ячев.

"Подкрепяме казаното от премиера Бойко Борисов, че трябва да бъдат прилагани единни стандарти към всички представители на високите етажи на властта и считаме, че една подобна проверка, в зависимост от резултата, може да оневини този който е проверяван, ако се докаже, че няма законови нарушения", коментира Ячев.

От НФСБ изразиха удовлетвореност от реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на разпореждане на проверки по казусите с председателя на КПКОМПИ Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. Приветстваме тази бърза реакция, очакваме резултатите от тези проверки, каза още Ячев.

Премиерът трябва да реши дали да поиска оставката на Николина Ангелкова, а главният прокурор да предприеме действия, каквито е предприел спрямо други, каза междувременно пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Смятам, че министър-председателят трябва да вземе своето решение дали да поиска оставката й, или да я причисли към групата на любимките си", е мнението на Симеонов, който обаче не знаел дали има такава група.

Може и да няма, и да се прилага един и същ морален стандарт към всички, коментира той. Ако е така, упреците за "вътрешен отстрел на неудобните в ГЕРБ" щели да бъдат лишени от аргументи. Мисля, че близките часове и дни ще покажат дали в ГЕРБ има различни крила, отбеляза бившият вицепремиер.

Симеонов припомни, че Борисов без колебание е поискал оставката на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ваня Колева. Въпрос на морал и лично достойнство е, хората решиха, че не трябва да бъдат в тежест на управлението и си подадоха оставките, изтъкна лидерът на НФСБ. И посъветва да се мери с един аршин - каквото е за едните, такова и за другите.

Поласкан съм - човек на 64 години да представлява интерес за една млада и красива дама

Снимка: Булфото

По казуса с Ангелкова той отбеляза, че медиите си направили разследване и са стигнали "до едни факти". И те, според мен, изтъкна Валери Симеонов, са доста обезпокояващи, защото си заминаха хора, които бяха купили имоти на груб строеж за по 700-800 евро кв./м, а в случая става въпрос за покупка за 220 евро кв./м, и то през 2008 г., когато цените на недвижимите имоти бяха най-високи.

На въпрос как ще коментира изказването на министърът на туризма Николина Ангелкова, че има силни чувства към нея, Симеонов отговори: "Не става въпрос за никакви чувства - емоции и чувства ми звучи малко по женски. И се чувствам поласкан - човек на 64 години да представлява интерес за една млада и красива дама".

Мога и някой и друг адрес да дам - например кв. "Драгалевци", продължи по темата Симеонов, цитиран от "Фокус". Някой живее там, не е написал в декларацията си, че живее там, а е длъжен да го напише. В чужд имот ли живее, под наем ли живее - това трябва да се декларира, а в декларацията го няма, заяви Валери Симеонов и добави, че става дума за имот декар и половина с перфектно обзавеждане.