Разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) показа как политици заменят или купуват недвижими имоти в елитния столичен квартал "Изток" на съмнително ниски цени: Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов. Цачева подаде оставка още в генезиса на скандала.

Освен тримата споменати, засегнати се оказаха (засега) и двама заместник-министри, които също подадоха оставки.

Според представители на антикорупционното НПО, въпросите - защо сега се изнася информацията и кой е действителният й източник (кой е подал сигнала), "не бива да отместват другите важни въпроси - кои са замесените и защо и срещу какво, дали става дума за преференциални цени, за пари с неясен произход. Фокусът не бива да се отмества от това". Цитираните думи са на Николай Стайков от АКФ, казани пред БНР.

От АКФ твърдят, че проверяват всяка информация при разследванията си. Според тях фокусът трябва да се насочи към абсолютно всяка сделка на лице на публична длъжност в търсене на отговор на това дали става дума просто за укриване на данъци или става дума за пари с неясен произход или услуга. За тях големият въпрос е (един познат въпрос): "Кой". "Тук е голямото мълчание по темата", според Стайков.