Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е бил призован на разпит в Софийската районна прокуратура, съобщи Нова телевизия.

Информацията към момента е неофициална и непотвърдена от държавното обвинение. Бившият премиер не се е явил в прокуратурата в 11.00 в обвинението - за този час е бил призован. Известно е, че той е в чужбина още от уикенда.

Не е ясно какъв е поводът за призовката и за кой точно случай става въпрос.

Само няколко часа по-рано отново Софийска районна прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за принуда, упражнена спрямо народен представител от 49-ото Народно събрание. Разбра се, че се отнася до депутата Радостин Василев, напуснал ПП и огласил публично записите от партийното им събрание.

Василев вече е дал показания във връзка с образуваното досъдебно производство, а тази сутрин призна, че се страхува за живота си.

Депутатът е с полицейска охрана още от четвъртък вечерта заради разкритията, които направи публично достояние, от които стана ясно, че на съвещанието на ПП се планира чистка в службите, съгласувана с посолства, както и в цялата държавна администрация още в първите две седмици, след като Николай Денков стане ротационен премиер.

Чува се, че задачата пред министрите ще бъде да махнат "хора на ГЕРБ и на президента". В разговорите между политиците от ПП Кирил Петков замесва и имената на председателката на ЕК Урсула Фон дер Лайен, както и на Шарл Мишел, във връзка с приемането ни в Шенген и вкарването ни в еврозоната през заобикаляне на сега съществуващите правила. От ЕК потвърдиха за разговор с Петков, но напомниха строгите изисквания за присъединяването ни, както и за спазването им.

В записите се говори още за "ала-бала през президента" по повод изборния резултат на ПП-ДБ, които, по признание на гласа, приличащ на този на Кирил Петков, реално се движат между 7 и 10%.

Близо петчасовите записи предизвикаха публичен скандал и станаха причина ГЕРБ и Мария Габриел да замразят преговорите за правителство с ПП, които пък днес следобед отиват при президента, за да получат управленския мандат като втората по големина политическа група в парламента.

Като заговор срещу държавността определи чутото от записите вицепрезидентът Илияна Йотова, а премиерът Гълъб Донев го нарече "политически цинизъм". От ПП-ДБ обаче обясниха, че е нормална практика да се съгласуват имена на шефове на служби с партньорите от ЕС и НАТО, а чистката нарекоха "реформа в администрацията" и "модернизация". Асен Василев пък заяви, че не се отказва от нито една своя дума, прозвучала от записите. В тях става въпрос още, че лидерът на ДБ Христо Иванов работи над схема за опазване на имунитета на Бойко Борисов поне шест месеца, за което Борисов каза, че не знае нищо.

Първоначално от ПП обвиниха службите за "активно мероприятие", впоследствие стана ясно, че ги е записвал Радостин Василев, а те не отрекоха чутото от записите. Според "Продължаваме промяната" целта на записите е да се осуети сформирането на редовно правителство.