Г-жа Нинова разпространява фалшиви новини и насажда страхове у хората. Това продължава не само в сектор "Въздух", но и в сектор "Води". Не е редно лидер на политическа партия с претенции да насажда страх. Ако тя имаше претенции за качеството на въздуха, в правителството на БСП, можеха да се предвидят пари за подобряване на чистотата му, но не го направиха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на брифинг.

По-рано Нинова обяви, че ще внесат вот на недоверие към правителството за провала в политиката по околната среда и водите заради водната криза в Перник и замърсяването на въздуха.

Нено Димов припомни още, че всички ТЕЦ-ове и топлофикации са били приватизирани в този период, в който БСП е управлявала. "Когато говорим за това какво се диша трябва да си дадем сметка, че тя пряко е участвала в приватизацията и трябва да понесе отговорността си", подчерта той.

Димов заяви, че лидерката на БСП се изказва неподготвена. Той припомни, че Перник не е успял да защити проекта си за водния цикъл именно по времето на кмет от БСП. Министърът подчерта, че и по времето на кабинета "Орешарски" е била спряна Оперативната програма "Околна среда".

 "Всеки човек трябва да си дава сметка какво говори и какво постига след това", категоричен бе министър Димов.

"От 2014 г. насам почти всички станции, изследващи чистотата на въздуха, са подобрили своите показатели. Тежките проблеми се решават във времето и положителните резултати са факт. Някой трябва да каже на г-жа Нинова, че с фалшиви новини политика не се прави", коментира още екоминистърът.

Димов припомни, че второто правителство на ГЕРБ е успяло да спаси парите от оперативната програма. "Бяха реализирани почти всички водни цикли с изключение на един. Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си, при кмет на БСП, беше Перник. Така, че когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК", посочи Нено Димов.

"Когато говорим за ТЕЦ-овете, когато говорим за това какво се диша, трябва да си дадем сметка, че тя пряко е участвала като заместник-министър на енергетиката и носи отговорността за тези свои действия", коментира Нено Димов. По думите му от 2014 г. насам почти всички станции, които замерват чистотата на въздуха, са подобрили показателите си.

Димов посочи, че проблемите в сектор води и сектор въздух са тежки, но те се решават във времето и положителните резултати са факт.

При всички положения този дебат явно ще бъде проведен в Народното събрание, но съм длъжен да кажа ясно на г-жа Нинова, че с фалшиви новини политика не се прави, посочи Димов.

Той обясни, че основният проблем в Перник са огромните течове. "Естествено, когато губите над 75 процента и ако не беше провален, тоест, ако Перник беше успял да си защити водния цикъл при кмета на БСП, сега вероятно щяха да бъдат много по-малки загубите и този огромен проблем нямаше да го има. Но факт е, че притокът е твърде малък", каза Димов. По думите му притокът за последните три месеца в язовир Студена е около половин милион куб. метра вода.

Относно твърденията, че и Ботевград е изправен пред водна криза заради язовир "Бебреш" министърът информира, че язовир "Бебреш" не е от тези 52, които се наблюдават от МОСВ. По думите на Димов има разпореждане на Басейнова дирекция ВЕЦ-ът да не работи докато не се напълни язовирът. Според информацията на МОСВ през цялата 2019 г. ВЕЦ-ът там не е работил.