Няма да оттегля оставката си - това беше правилният ход като личен акт и като акт на отговорност, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание.

"Актът, който направихме с двамата ми колеги, относно оставките беше абсолютно правилен. Това е волеизлияние след поискването на оставките от премиера Бойко Борисов. Това беше правилният ход. Все още съм министър в оставка и затова изпълнявам задълженията, които имам в това си качество. Това, което зависеше от мен, съм го направил и като личен акт, и като акт на отговорност. Но вина и отговорност са две различни неща", обясни министърът, който дойде в НС за парламентарен контрол.

На въпрос допуска ли, че може да остане на поста си, Нанков отговори: "Не допускам нищо на този етап. Няма да оттегля оставката си - това беше най-правилната постъпка пред нас тримата."

На въпрос дали ако на коалиционен съвет бъде помолен да остане, той отговори: "Кой ще ме моли мен? Това даже е несериозно".

Коалиционен съвет е планиран за понеделник.

От Обединени патриоти вече заявиха подкрепата си за Николай Нанков. Борислав Ячев от ВМРО каза по БНР, че е много голяма вероятността Нанков да запази поста си. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък подчерта подкрепата, която регионалният министър получава от много кметове.

Коалиционните партньори обаче заявиха, че ако неговата оставка, както и оставките на другите двама министри (Валентин Радев и Ивайло Московски) бъдат внесени в парламента - те ще бъдат подкрепени с гласуване.

Междувременно в отговор на депутатски въпрос Нанков каза, че пътищата, възлагани и строени през последната година и половина, са минали през най-стриктен контрол. От съветско време не бяха променяни нормите за проектиране на пътищата, но вече новата наредба за тази дейност е в етап на съгласуване, изтъкна той.

Министърът в оставка отбеляза, че парите от бюджета са крайно недостатъчни, за добри, модерни пътища. Независимо че се отпускат и допълните пари, пътищата са в недобро състояние, призна той. По мнението му трябва да се промени моделът на финансиране и затова се въвежда толсистемата, чрез която тежкотоварните превозни средства ще осигуряват повече пари за поддръжката на пътищата.

А преди да зададе въпроса си състоянието на пътищата депутатът от БСП Любомир Бонев попита Нанков следното: "Вие сте в оставка, вие ли ще бъдете министър и другата седмица, или не? Трябва да знаем тежестта на вашия отговор, каква е политиката на МРРБ за осигуряване и поддържане на качеството на пътищата от републиканската пътна мрежа".