Ако получим третия мандат, ще поканим ПП на разговори. Не може хартиената бюлетина да бъде разделителната линия за това ще има ли правителство. Разговорът за бъдещето на България трябва да стои на друга основа - дали ще има бюджет и как гражданите ще преживеят тази зима. Това каза в предаването "Офанзива" по Нова телевизия Вяра Емилова от БСП.

Според нея няма начин БСП да подкрепи мандати на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". "Ако бъдем поканени, ще отидем на разговори с ПП, за да отстояваме нашата социална политика. Много е важно да има редовно правителство. Изборите измориха хората, както и политиците, загуби се доверието в политическата система. Трябва да се обединим около политики, важни за България, за да няма предсрочни избори", подчерта тя.

Относно оставката на Демерджиев, Емилова уточни, че загубата на полицая на границата е била последната капка. "Явор Гечев върна кадри на ГЕРБ. Направи редица смени. Финансовият министър също не се справя, важно е да предложи бюджет на държавата", смята Емилова.

По думите ѝ БСП вече е внесла предложението за смесено гласуване. "Ние не отхвърляме машинното гласуване. Около 600 000 граждани не гласуваха заради затруднения при гласуването с машина. Затова ние предприехме стъпка в насока да упражнят право на глас всички граждани. Машинното гласуване изигра своята роля - разкриха се схеми за купуване на гласове и манипулации", заяви Емилова.

Темата за машинното гласуване в същото предаване коментира и депутатът от "Продължаваме Промяната" Иван Христанов.

"Беше безочливо това, което се случи с хартиените бюлетини. Най-големите печеливши от връщането на хартиените бюлетини са ГЕРБ и ДПС, кой е излъгал БСП, че могат да спечелят нещо от това, не знам", каза той.

"Имам притеснение, че това служебно правителство изпълнява програма на ГЕРБ", заяви Христанов.

Относно бюджетния въпрос Христанов бе категоричен. "Служебното министерство на финансите стъпва на крайно неадекватна макроикономическа прогноза, която ГЕРБ подкрепя. Целта е да се създаде усещане за апокалипсис, но такъв няма. Ще се въздържаме от искане на оставки на служебните министри, но ще изискваме отговори", закани се бившият зам.-министър на земеделието.