Подкрепихме Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, за да извадим България от евентуална много тежка криза. Той не е избран като представител на една партия. Избрахме го, за да не блокираме държавата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю по бТВ.

Тя прогнозира плаващи мнозинства в парламента по различни теми и оттам - политическа нестабилност. И очерта, че такива различни мнозинства ще се формират около връщането на хартиената бюлетина, както и около предложенията за изпращане на оръжие за Украйна.

"Потвърждавам отново, че няма мнозинство. Няма коалиция с ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Ние няма да приемаме такова правителство", коментира лидерката на БСП.

Тя определи като прибързани твърденията за "навигация" и "сигнали" от народните представители към Рашидов какво да прави. Лично Нинова обаче не е чула някой да казва на председателя по какъв начин да ръководи заседанието на НС. И обясни защо той се съгласил да приеме поста, след като първо се отказал.

"На него му поомръзна на третия ден и е човек с достойнство, и затова малко емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но то не се роди. В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият изход", изтъкна Корнелия Нинова.

Соцлдерката разкри още, че по време на Председателския съвет една от партиите в "Демократична България" се опитала да й постави условия. Казали й: "Кристиан Вигенин е прекрасен кандидат, но няма да го подкрепим, защото БСП е против да изнасяме оръжие за Украйна". "Какво общо има това с избора на председател?", отвърнала Нинова.

"Другите колеги се затвориха в партйното, вгледаха се в партйния пъп", упрекна тя всички извън гласувалите за Рашидов. 

По думите й в 48-ото НС се говорило вече за "коалиция на войната" - ГЕРБ, ДБ и ПП, които ще искат да внесат предложение за военна помощ за Украйна. Тя обясни, че с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ги свързват борбата с корупцията и промяната в съдебната система.

"Тук сме на една позиция. Ако ДБ поставят условие износа на оръжие към Украйна, няма да сме съгласни. За нас това е риск. Мирът е по-важен. Предполагам, че ще има плаващи мнозинства, което означава политическа нестабилност. Би трябвало бюджетът да ни обедини. Тук всички сме категорични, че е необходимо", добави Нинова.

Очаквам и по Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство, коментира още тя.

Лидерката на социалистите коментира и предложението на БСП за връщането на хартиените бюлетини.

"Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното - хартиеното гласуване. Навсякъде се шушука, че машините може да променят вота. Къде е проверката на машините, които изписаха "дневникът е подправен"? Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други", коментира Нинова.

Тя е категорична, че "машинното гласуване ограничава конституционното право".

"Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване.", мотивира се соцлидерката за поправките, които вече бяха внесени от депутатите на левицата.

Такива промени планират да внесат и от ГЕРБ-СДС, а недоверие в резултатите от машинното гласуване вчера изразиха и от ДПС.