Прокуратурата е образувала наказателно производство по сигнала на ГЕРБ за покупката на газ през посредници. Това се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев по време на срещата с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в парламента. Именно от партията подадоха сигнал до ДАНС и МВР за покупката на газ от частната фирма МЕТ през лятото, което по техни твърдения е оскъпило цената на синьото гориво с поне 30%.

Още в предишния парламент от ГЕРБ обвиниха кабинета на ПП, че по врене на неговото управление отново е бил купуван руски газ, въпреки прекратените доставки от "Газпром", но чрез посредници. Темата на срещата с Гешев поде зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обърна внимание, че са подавали сигнали, свързани с посредниците по газовите доставки.

"Не забелязваме някакво движение в прокуратурата по тези казуси, а ми се иска да разбера сега това на сблъсък на институциите ли се дължи, или е нужно по-задълбочена работа", заяви Митов.

Той укори главния прокурор, че "малко е простил" на бившия премиер Кирил Петков, който е нарушил Конституцията, като е подал документи с невярно съдържание. "Това е установено и от Конституционния съд, тук спорове няма. Мисля, че прокуратурата трябваше да реагира по различен начин", отбеляза Митов. И попита главния прокурор на какво се дължи забавянето на реакцията по тези казуси.

"Не аз съм простил на бившия премиер, лицето Кирил Петков. Съответният наблюдаващ прокурор, който се е произнесъл, е преценил, че са налице основания за отказ за образуване на наказателно производство", отговори Гешев. "Аз съм административен ръководител, конкретните решения взимат прокурорите", уточни той.

Снимка: Булфото

"Ще кажа само едно изречение конкретно за случая с газа - известно ми е служебно, че има образувано наказателно производство в Национална следствена служба", обяви Гешев и добави, че не е запознат с подробности, а и не може да изнася информация.

Това е втора среща на главния прокурор с парламентарна група, след като вчера той се срещна и с ПГ на "Български възход". Днешната с ГЕРБ идва след писмото, което Гешев изпрати до всяка от политическите сили в Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова припомни, че в края на 47-ия парламент главният прокурор е депозирал предложения за законодателни промени, по които може да се води сега диалог. Тя отбеляза, че друга тема за разговори е в контекста на сформирането на постоянна комисия по конституционни въпроси. В контекста на последните решения на Венецианската комисия ще бъде обсъждане на законодателни решения в частта за отговорността на главния прокурор, коментира Атанасова.

По думите ѝ третата тема, по която ГЕРБ-СДС иска да разговаря с обвинител №1, засяга всички законодателни мерки, които от формацията са заложили в предизборната си програма. Атанасова спомена бързината на процеса и очакването на българските граждани за справедливост.

Снимка: Булфото

Иван Гешев коментира, че е изпратил писма до депутатите, защото прокуратурата е загрижена от ситуацията, в която се намира правоохранителната система. По думите му има пълен провал на борбата с престъпността, с "размери почти на национална катастрофа". Гешев подчерта, че между институциите трябва да има диалог.

"Няма как да има отделни власти, които не си взаимодействат, защото това би означавало да няма държава. Като част от това взаимодействие аз разбирам диалога с народните представители", коментира обвинител номер едно. Главният прокурор посочи, че наказателното правосъдие е 10% процента от цялото правосъдие, в останалите 90% не участва прокуратурата.

Снимка: Булфото