Разговори между партия ВОЛТ и новата формация на Кирил Петков "Продължаваме промяната" са водени. Започнали са през уикенда и вече са на етапа преди подписването на споразумение, което да осигури явяването на коалиция "Продължаваме промяната". Това каза пред БНР Настимир Ананиев от ВОЛТ.

Преди дни в подкаста "Директно в новините" на Dir.bg Ананиев каза, че такива разговори все още не са провеждани, но вчера Петков потвърди това.

"Проектът ни харесва, профилът ни харесва, харесват ни действията. Видяхме за четири месеца конкретни действия", обобщи настроенията в партията доскорошният лидер на ВОЛТ. 

Той вижда "страшно много съвпадения" между това, което ВОЛТ иска да направи и казаното на пресконференцията, на която официално бе представен проектът на Петков и Василев.

Пред БТА той допусна, че в коалицията между ВОЛТ и "Продължаваме промяната" може да има още формации.

"В коалицията по закон трябва да има поне още една формация, сигурно ще има, доколкото знам г-н Петков и г-н Василев преговарят с още няколко формации", поясни в отговор на въпрос Ананиев и добави, че скоро сигурно ще станат ясни и техните имена. Не е редно да давам информация дали са от парламентарно представените сили, добави той. Или днес, или утре щяло да има повече информация. 

Паралелът с НДСВ според Ананиев е опит да се сугестират хората.

"Всеки политик казва - вярвайте ми. Политиците на прехода скъсаха това доверие между граждани и политици. Кирил и Асен искат да върнат това доверие. Българите трябва да се почувстват европейци. Чрез този проект те ще имат тази възможност, смята той.

Според Настимир Ананиев много от избирателите са отвратени, а новият проект би дал възможност повече хора да бъдат активни на изборите. 

Относно приключилото наскоро 46-о Народно събрание Ананиев коментира, че нивото е паднало много ниско, което е отблъснало хората.

По въпроса със скандала с "Екогласност" той смята, че е подхранван от хора в БСП и допуска, че се използва, за да се навреди на целия проект. Става дума за твърденията на председателя на политически клуб "Екогласност", част от коалиция "БСП за България", Емил Георгиев. Преди дни пред БНТ той каза, че предсавляващи Петков и Василев са потърсили сътридничество с "Екогласност". Условията били изцяло да ръководят политическата дейност и кампанията, предложили и избираеми постове и финансово обезпечение. А зад проекта стоели хора на президента Румен Радев. Всичко това бе отречено в неделя от самите бивши министри, които казаха, че хора водят преговори от тяхно име, но те не са легитимни представители на проекта им, както и че партията не е президентска.