Новите депутати скоро ще прекрачат прага на Народното събрание. В първия ден в знаковата сграда с надпис "Съединението прави силата" всеки един от избраниците на народа ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание. В комплекта е също справочник за народните представители, в който има информация за структурата на администрацията, нейните функции, телефоните на отделните звена. Всеки депутат ще има и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на НС в международни организации. Там е и клетвеният лист, който те подписват, след като се закълнат в пленарната зала.

Според основния ни закон първото заседание на новосформиран парламент се открива от най-възрастния присъстващ в залата депутат. Интересен факт е, че тази традиция води началото си още от Търновската конституция. В 45-то и 46-то НС това беше Мика Зайкова от "Има такъв народ", но сега тя няма да е депутат. Доайен в 47-я парламент е Силви Кирилов, също от ИТН, който оглавяваше здравната комисия в последния парламент.

Народният вот изпрати в 47-то Народно събрание седем партии и коалиции. Според разпределението на мандатите първата политическа сила "Продължаваме промяната" има 67 депутати. ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34 народни представители. "БСП за България" ще бъде представена от 26 депутати, един по-малко /25/ за "Има такъв народ", "Демократична България" - 16 депутати, и най-малката парламентарна група - "Възраждане" с 13 народни представители.

От представените и в предишното - 46-то НС формации ИТН като първа политическа сила тогава разполагаше с 65 депутатски места, ГЕРБ-СДС - 63, левицата с 36, ДБ - 34 и ДПС - 29.

За отбелязване е, че в новия парламент ще има политически лидери, които подадоха оставка след парламентарния вот на 14 ноември - Корнелия Нинова като председател на БСП, чиято оставка трябва да бъде потвърдена от Конгреса на партията, Христо Иванов - на "Да, България", Атанас Атанасов, който обяви, че ще свика висшия форум на ДСБ, за да бъде избрано ново ръководство.

В парламента депутат отново няма да е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа, след като спечели като водач на листата на коалицията със СДС в 25-ти МИР София и Пловдив.

Знакови лица от "Има такъв народ" - Ивайло Вълчев и Филип Станев, също заявиха отказ като народни представители.

По процедура в деня на откриването на новия парламент народното представителство полага клетва и подписва клетвена декларация. Депутатите произнасят: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

Следва националният химн. При откриването на предишния парламент президентът Румен Радев произнесе слово. Парламентарните групи заявяват чрез декларации приоритетите си.

На първото заседание се избира председател и заместник-председатели на НС.

През лятото, преди да се събере 46-ият парламент, със собствен ресурс на НС бяха направени козметични ремонти - пребоядисани бяха част от стаите и кулоарите, освежен беше пресклубът до зала "Запад".

В пленарната зала бяха подменени около 300 изгорели крушки - на двата полилея и на аплиците. Интересно е да се отбележи, че полилеите в залата са от чешки кристал, всеки тежи по тон и половина - два.