Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът Емил Георгиев.

Имало е такъв прецедент по времето на президента Желев и служебния кабинет на Инджова, така че това са процедурите. Те са много ясно разписани, няма особени варианти”, каза още той.

Георгиев обясни, че след като кабинетът си подаде оставката, тя трябва да се гласува в парламента с мнозинство от регистриралите се народни представители:

Ако се регистрират 121 души, ще бъдат нужни 61, за да се приеме оставката – нещо, което отвсякъде ще се случи, ако има кворум”.

След това президентът възлага проучвателен мандат на първата политическа сила – ГЕРБ, които имат по Конституция седем дни, за да го изпълнят или да го върнат, като той може да бъде върнат веднага, обясни Георгиев.

След това следва възлагане на втората политическа сила в парламента – БСП, които имат същия срок и след това се възлага на трета политическа сила.

Поради отсъствието на „Атака”, това неизбежно ще бъде ДПС, които имат същата възможност – или седем дни да правят консултации, или да го върнат веднага.

Тоест можем в рамките на тази седмица да приключим с тази процедура, но тя може да продължи и малко по-дълго
”, каза още Георгиев.

Той допълни, че след това президентът разпуска Народното събрание и с този указ насрочва избори, които не могат да бъдат по-късно от 2 месеца от датата на разпускане на парламента и назначава служебно правителство.