Напрежение между "Възраждане", ДБ, Явор Божанков и Манол Пейков от ПП-ДБ стана причина за непредвидена почивка. Председателят на парламента Росен Желязков разпусна депутатите за 10-минутно уталожване на страстите, след като бившият депутат от БСП за България Явор Божанков, вече от името на ПП-ДБ, влезе в конфликт с Костадин Костадинов. Имаше и наказания, наложени от парламентарния председател.

По време на дебатите по правилника за работа на Народното събрание Явор Божанков заяви, че от "Възраждане" проявяват двоен стандарт към НПО-та и спомена съпругата на лидера на партията. "Аз не знам кога "Възраждане" са против НПО-тата и кога ги дразнят. Когато жената на Копейката усвоява пари с НПО-та от лоши западни компании или по принцип не им харесват?"

От ПП-ДБ предлагат към заглавието на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта да бъде добавено и "семейството", на което се противопоставиха от "Възраждане" и БСП, като съзряха други цели на ДБ - НПО да се месят в личния живот на българските семейства.

Репликата на Божанков предизвика Костадин Костадинов да поиска председателят на НС да се намеси и да не дава думата на "сбъркани хора с нетрадиционна ориентация да превръщат това място тук в клоака, позорище, да служи за присмех и подигравка". "Много моля да не позволявате за в бъдеще да бъде принизявано НС, защото ще се наложи ние да вземем мерки", добави той, като не пропусна да напомни как Божанков преминал отляво вдясно.

"Аз мога да говоря за коалиция "Сорос-донос" от днес до края на света, не бива да позволявате по никакъв начин такива пропаднали субекти да определят начина, по който НС да функционира", добави Костадинов.

Желязков реагира, като заключи, че изказването на Костадинов е доказателство за "нихилация на аргументи".

Разправията между "Възраждане" и ДБ продължи, след като Манол Пейков поиска също от председателя на НС да не позволява на лидера на "Възраждане" да държи такъв език и да обижда ДБ. "Вие се опитвате да нормализирате език, който е неприемлив в публичното пространство", упрекна Костадинов депутатът от ПП-ДБ.

"Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към вас. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение. Аз винаги мога да ви назова Коцето Късопишков - имам предвид човек, който пише с къси букви. Въображението ми е безкрайно. И запомнете, че за всеки следващ път, когато в присъствието на президента използвате подобни думи, ние ще намерим начин да използваме същите срещу вас", закани се Манол Пейков.

"Нещата минават на махленско ниво, така политика не се прави", добави Пейков.

"Няма как сбъркани хора да ме уязвят, въпросът е друг, не бива да допускате простащината на "доносническа България" да надделява", отвърна Костадинов и се възмути, че изказването на Пейков е било чутf от ученици, гости на Народното събрание, които в този момент бяха на балкона в пленарната зала.

"Тези деца на балкона слушаха просташки изказвания от един простак, от един доносник. Направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента, защото иначе ние ще я изхвърлим, разбрахте ли ме", не удържа нерви Костадинов по посока на станалия прав в пленарната зала в този момент Манол Пейков.

Росен Желязков пък наказа Костадинов със забележка за поведението му и побърза да даде 10-минутна почивка, след като и депутати от "Възраждане" наскачаха от местата си. След подновяването на пленарното заседание Желязков наложи забележка и на Манол Пейков, като уточни, че е взел решението, след като е прегледал експресна стенограма. От ДБ-ПП настояха да узнаят по-подробно защо е наказан и той, но Желязков не уточни.