Напрежение между Централната избирателна комисия и служебното правителство, след като министърът на иновациите Росен Карадимов изпрати писмо до ЦИК с предложения за допълнителни гаранции за прозрачността на изборите. Последва задочен диалог, в който председателката на комисията Камелия Нейкова заяви, че правителството трябвало първо да уведоми ЦИК, а не да запознава с препоръките медиите, а Карадимов отвърна, че за да се възстанови доверието в изборния процес, диалогът между правителството и ЦИК трябва да е публичен.

От прессъобщение на Министерския съвет днес по обед стана ясно, че министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който бе определен за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, е изпратил официално писмо до председателя на ЦИК с "предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран вот". 

В съобщението се посочва, че по преценка на ЦИК предложенията на кабинета могат да залегнат в съответните решения на Комисията. Ето какви са те:

  • Правителството предлага да бъде оптимизирана процедурата по член 213б от Изборния кодекс, който регламентира правилата за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. "Представителите на служебната изпълнителна власт притежават необходимите знания и компетенции, с които да надградят посочената процедура с цел повишаване на доверието в изборния процес", изтъква в писмото министър Карадимов.
  • Друго предложение е да се разшири процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите, тъй като те са вид периферно устройство и представляват неразделна част от ТУМГ по време на машинното гласуване.
  • Предлага се също доставката на пломбите за запечатване на отделението с двата броя флашпамети, в които се съдържа най-чувствителната и въобще цялата информация от изборите, както и гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на корпуса за машините за гласуване, да се осигурява от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване.
  • Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите, в който ясно да е отбелязано кой номер пломба на кое място, предназначено за запечатване, е поставена (напр. номер на пломбата за отделението с флашпаметите, номер на пломбата на корпуса). Номерата на пломбите следва да бъдат част от приемо-предавателния протокол за машините между СИК и изпълнителя, който доставя машините до секциите.
  • Подчертава се необходимостта от стриктно спазване на разпоредбите, произтичащи от чл. 213в на Изборния кодекс, който регламентира осигуряването на хартия за отпечатване на бюлетините от машинно гласуване.
  • Служебното правителство очаква за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване да се използва специализирана хартия с допълнителни защити, която се доставя от "Печатница на БНБ" АД, както и да се продължи с утвърдената практика на ЦИК за всеки отделен национален вот да се ползва различна специализирана защита на хартията при машинното гласуване. По този начин се гарантира доверието в гражданите, партиите, неправителствените организации, както и външните наблюдатели, за честен и демократичен изборен процес. "Важно е да се спазят и процедурите за унищожаване на останалата от предходни избори хартия, за да не остава съмнение за злоупотреби", се отбелязва още в писмото.

Министър Росен Карадимов посочва също така, че държавната администрация има готовност да подпомогне ЦИК при изпълнението на чл. 213б от Изборния кодекс при необходимост и да осигури експерти, със съответния професионален опит и експертиза от държавната администрация, които да подпомогнат процеса на проверка преди експедиция, както на предходните избори.

На заседанието на ЦИК днес председателката ѝ Камелия Нейкова коментира, че за изпращането на предложенията към комисията е научила от медиите. "Очевидно е, че първо медиите са разполагали с писмото и след това е изпратено на Централната избирателна комисия. Така че докладвам го за запознаване и работно обсъждане съвместно с министрите, с които Централната избирателна комисия ще проведе работна среща в понеделник", каза Нейкова.

Секретарят на комисията Севинч Солакова пък коментира, че съгласно решение на правителството на министъра на иновациите е възложена само координацията по изпълнение на дейностите във връзка с подготовката на изборите.

"Търсих основание да получим това писмо от министъра на иновациите и не мога да се сетя за друго, освен това да е свързано с наименованието на министерството, което оглавява - иновации, тъй като в РМС 619 от 30 август тази година никъде не става ясно, че министърът на иновациите и растежа получава правомощия да предоставя препоръки на Централната избирателна комисия, включително от името на служебното правителство", коментира тя.

Националното съвещание на ръководството на МВР във връзка с предстоящите избори

Снимка: БТА

Обяснението на министъра за решението писмото до ЦИК да е публично дойде по време на Националното съвещание на ръководството на МВР във връзка с предстоящите избори. Той посочи, че диалогът трябва да е публичен, за да ясни позициите и отговорностите. "Обществото трябва да знае каква е позицията на правителството по тези въпроси", посочи Карадимов.

По-рано той даде и пресконференция в Пловдив, откъдето започна поредица от срещи с областните управители и представителите на териториалните звена на ГРАО. Там пък обяви, че по време на изборите ще бъде обърнато "особено внимание" на видеонаблюдението в изборните секции, което според него е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите.