Президентът Румен Радев обсъди в Калофер готовността за провеждане на предстоящите парламентарни избори с кмета на града и председател на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов, както и с представители на сдружението, съобщиха от прессекретариата на президента.

Срещата е част от инициирания от държавния глава кръг от консултации във връзка с организирането и провеждането на изборите.

Президентът е подчертал, че от създадената организация и своевременно предприетите здравни мерки зависят не само доверието и активното участие на гражданите в изборния процес, но и легитимността на новоизбраните парламент и правителство, които да изведат България от кризата.

Според представителите на местните власти идеите за допускане на болни и поставени под карантина граждани да упражняват правото си на глас в секционните избирателни комисии би повлияло негативно на желанието за вот и крие риск от намаляване на избирателната активност. Те са посочили, че решение на този въпрос следва да бъде търсено в създаването на мобилни секционни избирателни комисии.

Обособяване на времеви диапазон за гласуване на възрастни хора, готовност за бързо отзоваване на медицински специалисти в секционните избирателни комисии при необходимост, както и увеличение на възнагражденията на членовете на мобилните секционни избирателни комисии, които ще бъдат в непрекъснат контакт с поставени под карантина гласоподаватели, също са били сред направените предложения.

Президентът Радев е подчертал, че каквито и решения относно изборния процес да се вземат на централно ниво, тяхното реално изпълнение зависи от капацитета на малките населени места. По думите му, затова е необходимо обезпечаването им със средства, указания и достатъчно време, за да бъдат приложени.

В Калофер държавният глава почете 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Румен Радев е посетил мемориалния комплекс "Христо Ботев", Националния музей "Христо Ботев" и е отдал почит пред паметника на бащата на революционера и поета - Ботьо Петков, предаде БТА.

Кореспондентът на bTV пък съобщи, че скандал е белязал посещението на президента Румен Радев в Калофер. Държавният глава проведе среща с членове на Националното сдружение на кметовете на малки населени места, но няколко представители на ГЕРБ обявиха, че не са били допуснати. Те поискаха Радев да не дели кметовете по политически признак.

"Не може председател на сдружението да кани само кметове от БСП! Имам чувството, че тази среща е политизирана, тъй като получавам информация за дейността на сдружението, но точно за тази среща не съм информирана.", заяви Румяна Самоковарева от с. Крумово.

Самият Радев коментира, че не е делил кметовете и не е бил запознат с това кой е поканен: "Аз не знам, че има други хора, желаещи за среща с мен. Не знам. Ето, кметът ме кани, идвам тук, влизам при него".

По думите му тези, с които е говорил, са му се оплакали, че нямат логистична готовност за избори в условията на пандемия - липсват както хора за избирателните секции, така и дезинфектанти и маски.