Първата среща на президента Румен Радев с парламентарно представени партии във връзка с предстоящите редовни избори започна в напрегната обстановка. След призива от страна на държавния глава към представителите на ГЕРБ да се търси решение за повишаване на доверието на българските граждани в изборите чрез открити позиции, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упрекна Румен Радев с твърдението, че и той участва в говоренето за предстоящо манипулиране на вота.

"Опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно", каза Цвета Караянчева. "За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес", заяви председателят на парламента.

От своя страна президентът Румен Радев посочи, че внушението за манипулиране на изборите може да се опровергае единствено чрез мерки, здравни и логистични, които да убедят хората, че няма манипулация. Радев даде за пример идеите на бившия втори в ГЕРБ и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов за промени, за да не се допускат манипулации. Според държавния глава от думите на Цветанов ставало ясно, че манипулации съществуват и той явно изхождал от предишния си опит, докато бил в ГЕРБ.

В отговор на това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че към момента партията на Цветанов е техен опонент. Тя посочи също, че от ГЕРБ няма да подкрепят промени в Изборния кодекс, непосредствено преди провеждането на парламентарния вот, и ще предложат поправки в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които да се даде възможност на карантинираните хора да гласуват чрез подвижни избирателни секции. Това обяви председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова по време на поредната среща от консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите редовни избори за Народно събрание.

Снимка: "Булфото"

Според Дариткова всякакви "относително екзотични идеи" за промени в Изборния кодекс преди вота са неприемливи за ГЕРБ, тъй като е лоша парламентарна практика да се променя основният закон преди избори. Затова управляващата партия е подготвила законопроект, с който се дава възможност всички карантинирани хора да гласуват с подвижни избирателни секции, а онези, които са настанени в болница, да имат достъп до урни за гласуване, които ще им бъдат предоставяни от обслужващия медицински персонал по решение на Централната избирателна комисия.

Готовият законопроект предвижда още ЦИК да има право да предприема всички мерки, които гарантират здравната сигурност на участниците в изборния процес - това означава, че във всички секции ще се осигурят средства за лична защита и ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки, стана ясно от думите на Даниела Дариткова.

Снимка: "Булфото"

Президентът Румен Радев посочи, че оценява положително мисленето за здравната сигурност по време на изборите, но акцентира и върху търсенето на решения за гарантиране правото на вот на българите в чужбина.

"Не е случайно, че се предлага гласуване по пощата, и вие наричате това "екзотични идеи", но да се гарантира правото на всеки човек да гласува е политическа отговорност", заяви държавният глава.

Снимка: "Булфото"

Днешните консултации при президента продължават със срещи с представители на БСП, ДПС, НФСБ и ВМРО, Воля и Атака.