Демократите в Камарата на представителите на САЩ внесоха текст на обвинение към президента Доналд Тръмп, което е първа стъпка към втора процедура за импийчмънт на президента. Този път обвинението е в "подстрекаване към насилие" след щурма на Капитолия на 6 януари, предадоха световните агенции.

Авторите на текста заявяват, че с поведението си на 6 януари Тръмп "е показал, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му се позволи да остане на поста си".

В резолюцията се отбелязва, че малко преди щурма Тръмп е говорил на митинг на свои привърженици и че с някои свои изказвания той е насърчил и предизвикал незаконните действия в Капитолия.

В същото време демократите, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса, внесоха друга резолюция, с която се иска от вицепрезидента Майк Пенс да отстрани от длъжност Доналд Тръмп чрез позоваване на 25-ата поправка на конституцията. Тя постановява, че която когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, постът му се поема от вицепрезидента.

Републиканецът Алекс Муни от Западна Вирджиния обаче се противопостави на приемането на този текст с единодушие. В обяснение на решението си той заяви, че Камарата "никога не трябва да приема резолюция, която да изисква отстраняването на надлежно избран президент, без изслушвания, разисквания или записани гласове." "Погрешно е да изпращаме членове на Конгреса вкъщи и след това да се опитваме да приемем без никакъв дебат резолюция за създаване на прецеденти, която може да застраши нашата република", добави той.

В светлината на неговото възражение Камарата ще се събере утре, за да обърне внимание на резолюцията, която призовава вицепрезидента Майк Пенс и кабинета да се позоват на 25-ата поправка на конституцията и да отстранят Тръмп от Белия дом, предаде BBC.