След прехвърчането на искри между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ по време на консултациите за предстоящите избори тази сутрин, държавният глава смени тона при посрещането на председателя на БСП Корнелия Нинова и нейните съпартийци на "Дондуков"2.

Радев беше призован от Нинова да разсее съмненията, че воюва с червените. Той заяви, че не иска да разсейва нищо, защото заедно с вицепрезидента Илияна Йотова не са давали повод, че имат особено отношение или раздор с партията на Корнелия Нинова.

"Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, ние сме поели ангажимент да представляваме тези хора в техните надежи за по-справедлива България. И не сме отстъпвали от този наш ангажимент", допълни държавният глава.

Корнелия Нинова също настоя, че партията не воюва с президентската институция.

От БСП отново се обявиха за машинното гласуване като една от гаранциите за честни избори. Корнелия Нинова заяви, че левицата подкрепя създаването на многомандатен избирателен район за българите в чужбина, както и гласуване по пощата, но съчетано с активна регистрация, за да стане реално. БСП е против провеждане на вота в два дни, а колкото до датата за него, тя е в правомощията на президента, допълни Нинова.

Както направиха от ГЕРБ, социалистите също се обявиха против промени в Изборния кодекс в последния момент. Според Корнелия Нинова има лош опит с такива действия преди изборите.

Президентът наблегна върху значението на здравните мерки и навременната подготовка на здравния протокол, с чиито ограничения ще трябва да се съобразява всяка от партиите, участващи във вота. По думите му все още няма отговор, дали може да се осигури приоритетно ваксиниране за хората, работещи в избирателните секции. Според него такава възможност трябва да има също за наблюдателите и застъпниците.

Председателят на БСП се ангажира, че партията ще вземе предвид изразените от президента опасения при дискутирането на мерките и организацията на изборите в рамките на настоящия парламент.