Лабораторията, която е извършила проверка на материалите за пътната настилка до Своге, където в събота загинаха 17 души и бяха ранени 21 при катастрофа, е частна. Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Пътят е приет по документи, посочи министърът. Министърът обаче не упомена името й, но по-рано се появи информация, че това е лабораторията на сина на собственика на Трейс груп.

На Националната следствена служба предадохме по надлежния ред документи , че проучванията на пътната настилка, направени от Института по пътища и мостове към АПИ, показват, че материалите не отговорят на нормативните изисквания и на спецификациите на АПИ за тежко и много тежко движение, каза министърът.

Запитан дали има конфликт на интереси между частната лаборатория, проучвала материалите за пътната настилка до Своге, и фирмата- изпълнител, министър Нанков каза "всичко е възможно, но аз не мога да коментирам хипотези".

Една от фирмите от консорциума, правила пътя край Своге, още в понеделник е започнала ремонт, по предписанията на АПИ. Днес в МРРБ получихме писмо, че и другата фирма започва ремонт, макар това да е "след дъжд качулка", каза Николай Нанков. Санкции към фирмите обаче ще има, защото са се забавили.

Задължително ще има и нормативни промени в правомощията на възложителите по обществени поръчки, каза министърът. Факт е обаче,че това е първият случай за година и половина, в който строител отказва да отстрани дефекти в определен срок, допълни той.

Ще бъде направен мониторинг, а защо не и паспортизация на пътищата в България, каза Нанков. Следващите дни ще бъдат обявени "крути мерки" за въвеждане на паспортизация на всички бъдещи обекти, няма да се спрем на проверките на една или две фирми, а на всички, добави той.