Предложеното между първо и второ четене намаление на бюджета на прокуратурата във финансовата рамка на съдебната власт за 2022 г. беше основата за дебат по време на окончателното гласуване на тази част от проекта на държавния бюджет в парламента. От ГЕРБ-СДС и от ДПС разкритикуваха намалените с 20 милиона лева средства за прокуратурата и го определиха като санкционен режим и бюджетна акция в грешната посока. В крайна сметка мнозинството одобри предложеното намаление с 20 милиона лева, които ще бъдат пренасочени към средствата за проекти на Българската академия на науките. 

"Далеч съм от мисълта, че тези 20 милиона лева по-малко ще възпрепятстват правосъдието. Но защо точно от прокуратурата?", попита Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Отговорът дойде от депутата от БСП Крум Зарков, който припомни, че средствата, предвидени за прокуратурата за тази година, са с близо 3 милиона повече спрямо миналата година.

"Погледнете бюджетите на отделните ведомства в съдебната власт. След като е решено да се намали, се намалява оттам, където има най-много - бюджетът на прокуратурата. Единственият важен въпрос е ще попречат ли тези 20 милиона лева по-малко на прокурорите да работят? Отговорът е: Не!".

Депутатът от ДПС Александър Несторов определи случващото се като война на новата изпълнителна власт със съдебната власт.

"Съдебната власт ще разполага с по-малко пари за издръжка. Г-жо министър, долу ръцете от съдебната власт!", обърна се Несторов към присъстващата в залата министър Надежда Йорданова. А тя от своя страна обясни, че не се предвиждат законодателни промени в посока изменение на начина на определяне на възнагражденията в съдебната система.

"Това, което ще предложим, е отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него. Централният проблем не е противопоставяне на институциите, големият проблем е, че в България най-сетне трябва да има реално програмно бюджетиране, включително в съдебната власт. Нужно е ефективно разходване на средства и публични разходи за постигнати резултати", заяви Йорданова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че въпросът за ефективността на публичните средства е централен и това е част от съдебната реформа. "Не става дума за война. Разбирам защо всеки опит да се въведе някаква форма на отчетност на прокуратурата изглежда като опит за война", допълни той.

От ГЕРБ-СДС попитаха защо се увеличават бюджетите на всички други ведомства, а намаление има само за прокуратурата и за БНТ.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев пък посочи, че безспорно има нужда от реформа, не само в прокуратурата, но и в останалите части на съдебната система, защото по думите му българските граждани не са доволни от работата на съда. Според него проблемът е в липсата на диалог и противопоставянето между институциите, тъй като за реформите е нужен диалог, а не наказателни акции.