Подведени под дисциплинарна отговорност са 13 служители на МВР, заради пропуск в граничния режим на летище София. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на месечния си брифинг.

Петима от служителите на МВР са уволнени, единият е директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция". Други четирима са с наказание - предупреждение за уволнение. Един си е подал документи за напускане.

Всички са наказани и им е потърсена отговорност, каза министър Радев.

Наказанията са заради пропуск при граничния контрол на летището през март, когато в страната бяха допуснати пътници от полет от Париж. В следобедните часове на 20 март пътниците от самолет на "България ер" бяха пуснати да минат през Терминал 2 без задължителния контрол от граничните полицаи. Заради случая 13 служители на "Гранична полиция" бяха временно отстранени от работа.  

Министърът засегна и темата за избягалите затворници и арестувани лица. Той отбеляза, че няма тенденция за повишаване на бягствата и в годините те са по 1 или 2, като за 2002 г. само са били пет. Той допълни, че според статистиката за периода от 2005 г. - 2018 г. сочи, че намаляват отклоненията на затворници от охраняеми и неохраняеми обекти.

За случая с избягалия арестант от районното управление в Пловдив министър Радев отбеляза, че е грешка на служителите, като допълни, че са взети мерки да се провери кой е отговорен и защо се е случило бягството.

Прави се проверка и за другия избягал, 15-годишен арестант от полицията във Враца, който обаче все още не е намерен.