Скопие награждава полицаите, осигурявали обществения ред в деня на честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев - национален герой и в България, и в РСМ.

По предложение на министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски всички служители на МВР, "които в съботния ден са осигурили достойно отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на великия Гоце Делчев, за постигнати резултати" ще бъдат наградени с допълнителни 10% от заплатата, съобщи Спасовски, информира БТА.

"Като министър на вътрешните работи се възползвах от правото, дадено ми от Колективния трудов договор на МВР (чл. 160, 161 и 162) и на днешното заседание предложих на правителството, което прие Заключение за изплащане на надбавка от 10% за представителите на македонската полиция, които бяха ангажирани на терен на 4 февруари", заяви Спасовски.

Вицепремиерът по икономическите въпроси, координацията на икономическите отдели и инвестициите на Република Северна Македония Фатмир Битичи пък смята, че напрежението между двете страни не е засегнало бизнес отношенията ни.

Разумното отношение между България и Република Северна Македония преобладава "въпреки поведението на определени политически структури", каза в интервю за Телевизия 24 Битичи. Според него от икономическите субекти, с които Република Северна Македония комуникира, няма знак, че случващото се ще повлияе фактически на икономическите отношения на двете държави.

"Не можем да не отчетем стъпката, която направи тъкмо това правителство, за пръв път след толкова години имаме възможност да постигнем диверсификация на снабдяването с газ, точно през газопровода на България, защото българското правителство направи възможното да увеличи капацитета, а с това и количествата, които идват в държавата, да не са само от руски газ", посочи Битичи, според когото положителните сигнали по отношение на икономическите връзки между двете държави са повече от негативните.

По думите му фактът, че дори в периода, когато България не приемаше преговорната рамка за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС, икономическите отношения между двете държави са се развивали в положителна посока показва, че "бизнесът проявява повече разум, отколкото определени политици, които използват напрежението, за да отчетат няколко политически точки в повече в изборите, без да се интересуват от цената за това".

Според Битичи няма отстъпление от строителството на Коридор 8 и сега неговото значение е по-голямо отколкото преди 10 години, "защото той свързва съюзнически държави, членове на НАТО - Република Северна Македония, Албания и България".

Битичи подчерта, че правителството на страната за първи път започва работа за системно решение на недостатъците в инфраструктурата, а по отношение на изграждането на железопътната линия до България за първи път е осигурено финансиране, чрез грантове и заеми, има вече избрани компании за изграждането на първите два участъка.

По-рано днес българският външен министър Николай Милков пък обобщи, че българо-македонските отношения се намират на още по-ниска точка. Той заключи, че съвместно поклонение в памет на Гоце Делчев не се е състояло, което е отстъпление и спрямо миналата година. Той упрекна македонските власти, че не са уведомили нашата страна за арестите на български граждани. "Длъжни са да го направят по един куп международни конвенции", каза Милков.