Работещи в затворите отново излязоха на протест пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Те изразяват недоволството си срещу уволнението на колегата им Емил Велков, който оглави протеста на надзирателите на 12 май т. г. в София. Пред медиите той обясни, че са привиквани служители от затворите в София под претекст да дават обяснения, предаде БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Протестиращите искат оставки, като една от тях е на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов заради "невъзможност за продължаване на социалния диалог в ГДИН".

Преди обяд те издигнаха плакати с надписи: "Няма да позволим да ни мачкате", "Протестираме срещу политиката на феодализация" и "Ние ли уронваме престижа на институцията?", "Отлични кадри напускат системата, говорили ли ви нещо?".

Председателят на синдиката на служителите в България Ясен Тодоров заяви, че работещи в системата са на протест не само в подкрепа на Велков. Те не са съгласни с промените, които са направени напоследък и най-вече с връщането на 12-часовите дежурства.

Снимка: БТА

След като бяха махнати 24-часовите смени, почивните дни, натрупани във времето стават хиляди повече, каза Тодоров.

Директорът на затворите Ивайло Йорданов каза пред медиите, че Велков е наказван няколко пъти, в т.ч. и за липсващо оръжие. Освен това той е напуснал работното си място, блокирал е движението по улицата. Според Йорданов Велков има и по-старо наказание и за това, че е играл шах с лишен от свобода.

Снимка: БТА

Йопсатон каза още, че Велков вече е завел дела срещу наказанията. Той посочи, че има наказани служители за обидни коментари в социалните мрежи, в т.ч. ругатни срещу министър.

Протестиращите получиха подкрепа и от синдикалната федерация на служителите в МВР.

Снимка: БТА