Разговор с "Газпром" за възстановяването на газовите доставки по договора няма да доведе до нищо, смята Надежда Нейнски.

Бившата външна министърка от кабинета на Иван Костов твърди, че такива преговори, които започва служебното правителство, само ще стимулират руската страна да провежда досегашната сии политика.

"Русия не общува на пазарен принцип и използва газа като оръжие. Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде. Тогава той накара чуждите компании, които участваха като смесени фирми в Русия, за да разработват газовите находища, да напуснат страната. Още тогава това беше знак, че Русия ще използва газа като оръжие за натиск върху Европа. Този газов шантаж от страна на Русия продължава много дълго време", коментира Нейнски в ефира на Нова телевизия.

Според нея България има инструменти, които може да използва, но през последните месеци страната ни има "многозначно" поведение спрямо Русия. В очите на международната общност България има колеблива позиция, категорична е бившата дипломатка.

По думите й Европа вече си е дала сметка какво се случва.

"Путин категорично не успя да постигне целите си. Това, което направи, е най-страшният му сън. Европа никога не е била по-консолидирана. Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия", коментира Надежда Нейнски.

"12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. Това е спрян договор от страна на "Газпром", което показва, че той е ненадежден партньор", каза още тя.

Според нея Русия ще продължи да използва газа като оръжие, за да принуждава Европа към отстъпки.

Тя коментира и посещението на посланик Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

"Знаете, че имаме стратегическо партньорство. В един период на война има редица заплахи за националната сигурност, а те минават и през Черно море. Много са темите, които могат да обсъждат стратегически партньори каквито сме ние и САЩ", каза Нейнски.

По отношение на кончината на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане "символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия".

"На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития, наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив, тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност", коментира Надежда Нейнски.