"Националната ни сигурност е под заплаха, върнем ли се към доставките от "Газпром". През последните дни дори служебният министър на енергетиката Росен Христов се опитва да ни обясни как е необходимо да се върнем към доставки на газ от "Газпром", защото в противен случай ще плащаме неустойки по съществуващия договор с тях".

Това заявяват от "Републиканци за България" в позиция, публикувана в официалния им сайт. Те са категорични, че от "Газпром" са нарушили договорните отношения, спирайки доставките за страната ни.

"Задължение на управляващото правителство, което и да е то, е да осигури не просто сигурни и надеждни доставки на синьо гориво, на най-добра цена и в полза на държавния и обществен интерес, а и да търси варианти за пълната независимост от руските енергийни ресурси и алтернативни надеждни нови източници. Нека не забравяме, че България е изцяло енергийно зависима от руските газ, нефт и ядрено гориво и ако искаме да продължим да се развиваме като демократична страна член на ЕС, това трябва да се промени", продължават от "Републиканци за България.

За да върви страната ни "по правилния път, търсейки алтернативни източници за доставки на газ", от партията настояват, че не трябва да допускаме "България да е енергийно зависима от "Газпром" и Русия, да вярваме на пропагандата, че ще купуваме по-евтин газ от "Газпром", докато пазарните цени на борсите са високи и вървят нагоре, да не се договорят слотове за доставки от американския втечнен газ, да се бавят преговорите с Азербайджан, да спре реформата в енергийния сектор и да се търсят алтернативни източници на газ различни от руските и да спре пропагандата, че ще седим на студено през зимата".

От "Републиканци за България" са убедени, че е необходимо да се продължат преговорните процеси за доставка на синьо гориво, както с Азербайджан, така и с нашите евроатлантически партньори от САЩ.

"Възможностите в тази насока са налице. Необходима е политическа воля и решимост, за да се реализира една дългосрочна политика за диверсификация на източниците на енергийни ресурси за България. Това може да бъде реализирано в два аспекта: геополитически - чрез постигане на сигурност и надеждност на доставките без възможност за политически въздействия върху страната и икономически - чрез повече доставчици, по-голяма конкуренция, либерализиран пазар и в крайна сметка по-ниски цени на енергийните ресурси", добавят от "Републиканци за България"

От партията определят като недопустимо "цената на природния газ да бъде определяща, подценявайки сигурността на доставките му, с оглед на геополитическата ориентация на България".

"Също така нека не забравяме, че България е пълноправен член на ЕС и е необходимо като такъв да приемаме и спазваме нормите и действащите споразумения. Нито служебен, нито редовен кабинет има правото да работи против националната сигурност и интерес на страната ни, и на българските потребители. Трябва да се противопоставим на проруската пропаганда, която не е в полза на страната ни и обществения интерес", завършват от "Републиканци за България".