"Демократична България" (ДБ) получава дарения от физически лица, всяко дарение е публично, обявено в Сметната палата, преминало през всички законови процедури. Така депутатът от ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова коментира пред журналисти в парламента информация в медиите, според която служители на криптобанката "Нексо" са финансирали коалиция "Демократична България" и това се виждало от отчетите за даренията, предоставени от коалицията в Сметната палата, за изборите за Народно събрание на 2 октомври миналата година. 

По-рано в публикация на "24 часа" се твърдеше, че служители на "Нексо" са направили пет дарения на стойност по 20 хил. лв. Според отчетите пред Сметната палата даренията, на обща стойност 100 хил. лв., са използвани за участие в изборите през 2022 г.

По думите на Йорданова "Демократична България" има доста съмишленици в ай ти сектора.

Попитана защо, според нея, сега се изнасят тези данни и дали вижда връзка с връчването на третия мандат за съставяне на правителство, отговори, че въпросът е "към местата, откъде би могла да излезе подобна информация". Както казах, даренията на ДБ са публични, надеждно оповестени в Сметната палата, всичко съответства на закона, увери бившият министър на правосъдието.

На въпрос дали ДБ ще върне даренията, ако се окаже, че дарителите са компрометирани, обясни, че първо трябва да се установят всички факти. "Демократична България" винаги действа съобразно закона и добрите практики, категорична е Надежда Йорданова.