Партия "Възраждане" продължава акцията по събирането на подписи пред НС с искане за провеждане на референдум дали да се въведе еврото у нас. Подписката ще бъде внесена в парламента.

"Партията е събрала до момента 227 000 подписа", каза пред БНР лидерът Костадин Костадинов. Предстои проверка на подписите от ГРАО, но партия "Възраждане" вече е направила своя самостоятелна проверка. По темата трябва или не да се въвежда еврото е направено и първото много широко обществено обсъждане, на абсолютно доброволни начала, в цялата страна, както и с българските общности в чужбина, допълни Костадинов.

"Както е добре известно, през последните години, важните решения за бъдещето на България, независимо дали са вътрешно, или външнополитически, се вземат от много тесен кръг хора и до голяма степен българското общество не само че не е питано, а не е запознавано с тези въпроси и в момента по темата за еврото по същия начин се подхождаше, до момента, в който ние от "Възраждане" решихме да започнем тази подписка за национален референдум", каза Костадинов.

Организаторите на подписката са убедени, че с преминаването към единната европейска валута България ще изгуби националния си суверенитет.

Подписката за свикването на референдума започна още през април, а за целта бяха организирани пунктове с доброволци в цялата страна.

Въпросът е формулиран така: "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?"

Внасянето на подписи в парламента идва ден, след като страната ни поиска тясно сътрудничество с Европейската централна банка като първа стъпка към присъединяването към Единния банков надзор. Това е необходима крачка за влизането ни в ERM 2, известен като "чакалнята за еврозоната".