Премиерът обясни, че България е изключително морален член на ЕК и изпълнила всички законови разпоредби като енергиен пакет "за разлика от доста други държави", цитира го "Фокус".

Борисов заяви, че с президента Илхам Алиев с представители на тяхната компания "Сокар" ще представят заедно пред ЕК идеята за възстановяване на този проект.

"България не може да бъде само спирачка, България не може само да защитава интересите на ЕК, в случая в проект, който е изцяло и натовски, и европейски и години наред ние сме инвестирали пари в проекта "Набуко", заяви Борисов.

По думите му Южният газов коридор, и възможността, която Алиев дава на България - "Булгартрансгаз" да участва, включително да купим акции, дава стратегическо предимство на България в региона.

"Това е важно, защото е сто процента диверсификация, защото нашите газопреносни системи ще бъдат натоварени с допълнително количество газ", мотивира се Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът заяви, че България "не слага кръст на Южен поток" и допълни, че "Набуко" не е негова алтернатива.

"Южният газов коридор е най-големият инфраструктерен проект, който се осъществява в Европа. Много се радвам, че България участва в този проект и е страна, която вече получава азербайджански газ", коментира президентът на Азербайджан.

Той се надява България да стане транзитна страна, която ще транспортира азерски газ за другите страни от Европейския съюз.

По-рано президентите на България и на Азербайджан подписаха Съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете страни.

Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа,  заявил Росен Плевнелиев на срещата с Алиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В разговорите Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в концепцията на ЕК за Енергиен съюз.

Плевнелиев е подчертал, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан "за преодоляване на зависимостта на страната ни от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона".

"България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан", посочил още президентът Плевнелиев.

Той е подчертал също, че междусистемната газова връзка между България и Гърция е интегрална част от Южния газов коридор.

"Реализирането на този важен за България инфраструктурен проект ще осигури достъп на страната ни до Трансадриатическия газопровод, което заедно с интерконектора с Румъния, ще открие пътя за пренос на каспийски газ към страните от Вишеградската четворка", посочил Плевнелиев.

На срещата е обсъдено, че има сериозен потенциал за реализирането на проекти в областта на битовата газификация и изграждането на инфраструктура за съхранение на газ в България и Югоизточна Европа.

Изграждането на скоростна ж.п. връзка между Европа и Азия ще разкрие нови възможности за икономическо сътрудничество, е било посочено на срещата, добавят от прессекретариата на държавния глава.

АНКЕТА: Реална алтернатива за ЕС ли е азерският газ?