Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на първата политическа сила "Продължаваме промяната". Малко по-рано във видео обръщение настоящият министър-председател в оставка Кирил Петков съобщи, че отстъпва поста на вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

"Спомняте си, че аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни на правителството, статуквото ще потърси своя реванш", обърна се към Асен Василев Румен Радев, предавайки му папката за мандата, и продължи:

"Изключително важно е съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения за отстояване на националния интерес".

От своя страна номинираният за премиер Асен Василев отбеляза, че приема това като огромна отговорност, защото е важно да има кабинет.

"За мен това е огромна отговорност. Изключително важно е да имаме кабинет и този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на България така, както и в първия мандат на "Продължаваме промяната", посочи Василев.

Снимка: BulFoto

"Продължаваме Промяната" първо ще търси подкрепа от политическите партии за съставяне на правителство, а след това ще се обсъжда персоналният състав на кабинета.

Държим на 121 представители в пленарна зала, които да застанат много ясно зад тази програма, които да застанат много ясно срещу крупните бизнес интереси, които някои се опитаха да прокарат през предишното правителство", каза пред журналисти в президентството Василев, след като президентът Румен Радев му връчи мандат за съставяне на правителство.

"Продължаваме промяната" отказа да се яви на консултациите при държавния глава, които се състояха няколко дни по-рано, като посочи като причина тогавашното заседание на бюджетната комисия. Очакваше се да бъде насрочена нова дата за среща, но Румен Радев обяви консултациите за приключени след разговорите с представителите на "Възраждане".

Снимка: BulFoto

След получаване на мандата от "Продължаваме Промяната" имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в Парламента. Те обаче вече обявиха намерението си да върнат веднага мандата, щом го получат, без да правят опит за съставяне на правителство. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка.

След новата номинация за премиер лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ се връща обратно на масата за преговори за коалиция с ПП. ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят правителство с какъвто и да е мандат в този парламент. ИТН обявиха готовност да одобрят кабинет на ПП, но само ако Кирил Петков и Асен Василев не участват в управлението. Христо Иванов от ДБ пък отбеляза, че няма да се съгласят с всичко на всяка цена, ако преговарят за коалиция с ПП.

Половин час по-рано - от 16:30, пред президентството започна протест на Национално движение "Хан Кубрат". Недоволните настояват "Продължаваме Промяната" да върне мандата на президента Румен Радев.