Президентът Румен Радев и съпредседателите на "Демократична България" застанаха на общата позиция, че третият мандат е кризисен, а политическите сили трябва до последно да се опитат да съставят кабинет. Ключът е в ИТН, изтъкнаха от ДБ.

"За да сполучим в третия мандат, се иска диалог, и то активен, компромис и консенсус", каза президентът Румен Радев към представителите на "Демократична България" в началото на втория кръг консултации на "Дондуков" 2. "Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство", потвърди позицията си държавният глава.

"Вчера колегите ви от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага втория мандат, след получаването му. Оттук расте и залогът за третия мандат", коментира Радев и похвали ДБ, че от самото начало са диалогични. "Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии. Трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път , защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство", посочи държавният глава.

"Поставихте пръста в раната, наистина третият мандат е кризисен", отвърна съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Според него сега е моментът всички в НС без ГЕРБ и ДПС да си извлекат поуките. "Наистина залогът е третият мандат. Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект", подчерта Иванов.

И отправи апел всички да се опитат да компенсират с третия мандат "дефицитите на подхода" по време на първия мандат, за да бъде излъчено правителство, което да преведе страната през зимата. Той припомни, че това се налага от факта, че избирателите не са дали на никого доминиращата роля. 

"Важно е с третия мандат всичките читири партии без ГЕРБ и ДПС да си извлечем уроци и поне за кратко време да излъчим управление, което може да осигури първа помощ и да преведе страната през зимните месеци през всички предизвикателства, които ни очакват. Чрез разговор може да се намери такава формула, която да даде възможност да използваме третия мандат като кризисен", смята Христо Иванов.

"Да, наистина, когато е толкова сложна парламентарната архитектура, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки е ключовият елемент", коментира още Христо Иванов.

 От ДБ отново повториха, че са готови да разговарят с всички без ГЕРБ и ДПС, но третият мандат зависи от поведението на ИТН.

"Нашето настроение и воля е чрез разговор да намерим формула, с която да излъчим редовен кабинет макар и за кратко време. Ключовият момент при реализирането на третия мандат е готовността на колегите от "Има такъв народ" да вземат участие в разговорите", изтъкна той.

Вчера първите три политически сили в парламента потвърдиха позициите си пред президента и обявиха готовност за нови избори. От ИБГНИ заявиха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат. ГЕРБ очакват връчването на втория мандат с намерението веднага да го върнат, а от БСП потвърдиха, че ако получат третия мандат, ще проведат разговори с всички без ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. В това число и с президента, за да го попитат има ли против да предложат служебния кабинет за редовен.

След ДБ е ред при държавния глава за консултации да влязат от ДПС и от ИБГНИ.