Четирите партии от управляващата коалиция са подкрепили разделянето на КПКОНПИ на две. Такъв законопроект ще бъде внесе най-рано идната седмица. Това стана ясно след заседанието на коалиционния съвет, който се проведе онлайн и на закрито за медии.

ПП, БСП, ИТН и ДБ обсъждаха действията си по съдебната реформа. На коалиционното събиране са били дискутирани законопроектите за промяна в КПКОНПИ и за закриване на спецправосъдието, а партньорите са приели и идеите на правосъдния министър Надежда Йорданова от ДБ в тази посока, съобщава "24 часа".

По окончателните текстове на законопроектите обаче текат последни уточнения, като четирите партии ще се придържат към идеите, които записаха след експертните работни заседания по изготвяне на управленската програма. Управляващите планират да разделят антикорупционната комисия на две отделни - една, която да разследва корупцията, и втора за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси.

След заседанието на коалицията се разбра още, че няма да има извънредно заседание на парламента за оставката на шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров, а ще се решава на Председателски съвет в сряда преди пленарното заседание кога ще я гледат в залата.

Сотир Цацаров ще напусне КПКОНПИ, когато оставката му бъде гласувана в Народното събрание. Оставката е депозирана днес и има срокове, в които трябва да се запознаем с мотивите и да гласуваме в пленарна зала, коментира по БНТ по-рано председателят на правната комисия Милен Матеев от ПП. Той заяви, че не може да коментира отнемането на допуска на Цацаров до класифицирана информация, но обяви твърдението му, че има натиск върху ДАНС, за голословно.

Самият Цацаров пък сезира прокуратурата за действията му като шеф на антикорупционната комисия и за изказването на Кирил Петков, че не е е отговорил на изискването за надеждност.

"Не мога да кажа кой ще заеме мястото на Сотир Цацаров. Към момента не са обсъждани кандидатури. Бъдещата дейност на КПКОНПИ е записана в коалиционното споразумение - комисията ще се раздели на две", потвърди и той решеното на коалиционния съвет.

Той коментира и призива на управляващите към Иван Гешев да подаде оставка.

"Очакваме отговор от главния прокурор по повод нашия призив да подаде оставка. Той ясно е показвал и казвал неведнъж, че няма да подаде оставка и ние не сме наивници. Срамно е, че Иван Гешев се крие зад гърбовете на прокурорите и повтаря едно и също. Иван Гешев многократно се е изявявал като политик, а не като юрист", отсече Матеев.

"Все още няма решение за смяна на ВСС. Така или иначе мандатът на ВСС изтича в края на тази година, но ще търсим варианти той да бъде разпуснат преди края на годината", закани се шефът на правната комисия.

В същото време пък зам.-шефът на Националното следствие Ясен Тодоров констатира в интервю по бТВ, че политиците погазват разделението на властите. Той даде пример какво би станало, ако шефът на ВКС беше поискал оставката на премиера Кирил Петков и предрече - "шеше да има вой до небесата". Тодоров припомни също така, че ВСС има още две години мандат.