На вота "2 в 1" на 14 ноември ще получаваме разписки от машината с различна дължина. Ако сме гласували за депутати, квитанцията ни ще бъде два пъти по-дълга от бележката, която ще ни пусне машината за избора на президент. Това стана ясно на редовния брифинг на ЦИК. Разписките от двата вота ще се събират в една непрозрачна кутия.

От утре започва и пробното гласуване за хората, които искат да направят репетиция как биха се справили с машинното гласуване. Ще бъдат разположени в РИК и 280 машини за симулация на вота, на които ще се правят демонстрации, стана ясно от думите на говорителя на комисията Росица Матева.

Машините по договора на ЦИК със "Сиела Норма", общо 1600 на брой, трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

Матева съобщи още, че е приключил срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина и те са с около 20 хил. по-малко от тези на изборите на 11 юли.

До момента са подадени 56 668 заявления, но Матева обясни, че сега ще има повече отворени секции в чужбина от миналия път. Ще бъдат отворени 670 секции, а на 11 юли те бяха 535. Разкриването им е служебно, съгласно закона, а избирателите, които знаят, че при тях ще има секция, просто нямат причина да подават заявление, разясни Матева на какво се дължи по-малкият брой на подадените от сънародниците ни зад граница.

Тя повтори казаното от здравния министър, че няма да се изисква зелен сертификат нито от избирателите, нито от членовете на СИК и РИК. Освен това, по думите й, повечето членове на комисии са се ваксинирали още за изборите на 4 април.