Възгласи "предатели" и "НАТО вън" към управляващите заглушиха тържествената церемония за националния празник - 3 март, на връх Шипка. Премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, вицепремиерът Даниел Лорер и депутати от "Продължаваме промяната" бяха посрещнати с викове "оставка".

Премиерът Кирил Петков бе замерен със снежни топки, но гардовете от НСО го предпазиха.

Гражданин грабна европейското знаме от постамента и на негово място постави руското, наредено до българското. Полицията го отведе настрани при множеството. 

За първи път на Шипка имаше и поставени метални заграждения, зад които гражданите, дошли за церемонията, трябваше да са отделени от официалните гости и представителите на властта. Наблюдаваше се и внушително полицейско присъствие.

Виковете на хората, събрали пред Паметника на свободата, осуетиха плавния старт на тържеството. 

Виковете и освиркванията накъсаха и словото на председателя на Народното събрание, докато говореше за героизма на опълченците, дали живота си за свободата, като постави акцент върху тяхната роля, а не на чуждите воини.

Снимка: БТА

"На това място почитаме паметтта и световния подвиг на опълченците, с който доказва величието на българския народ", каза парламентарният председател.

"На километри от нас се води война", каза Никола Минчев, но множеството изригна с нови мощни викове "Уууу".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Шумът не спря и когато след Минчев премиерът Кирил Петков призова "стига сме се делили на различни групи".

"Време е България да каже - България е единна. Всеки, който иска да направи разделение днес на националния празник, не работи за интересите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!", каза Кирил Петков, но скандиранията изригнаха с нова сила. Последваха отново викове "предател" и "НАТО вън".

Снимка: БТА

На мястото се бяха събрали хора с български знамена, но имаше и няколко души, които развяваха руския флаг.

Тук бе и група от "Възраждане" с лидера си Костадин Костадинов - неговите съпартийци развяваха партийното знаме. 

Възгласите се успокоиха само, докато звучеше химнът, по време на едноминутното мълчание за почитане на паметта на загиналите, културната програма и заупокойната молитва в памет на воините, оставили костите си на върха.

Снимка: БТА