ДПС беше домакин в София на съвета на Партията на либералите и демократите в ЕП. По време на събитието от страна на ДПС се чуха сериозни критики по отношение на "Атака" и ВМРО и въобще присъствието им във властта. ВМРО веднага отговори и то доста крайно: "Знаем какво е ДПС - мафиотска организация от феодален тип, която без участието във властта е политически труп", каза Ангел Джамбазки за изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Развитието на събитията бе напълно очаквано. Казвала съм, че ДПС е в много ниска позиция заради това, че не участва във властта. Другите политически партии не одобряват ДПС за партньор, а историята с ДОСТ повлия доста. Чрез заседанието на Европейската партия на либералите ДПС имаха възможност да излъчат посланията си", коментира ПР-ът и политически анализатор проф. Антоанета Христова в "България сутрин" по "България он еър".

Според нея Европа вече показа, че приема "Обединените патриоти" като цивилизационно приемлива формация.

"През последните месеци рейтингът на Марешки спадна доста и той не може да се разглежда като партньор за правителство. "Обединените патриоти" пък са като триглав змей. Ситуацията наистина е объркана. Колкото и вълнения да има в коалицията, те са като в чаша вода - незначителни", категорична е Христова.

Тя е на мнение, че на ГЕРБ му е много трудно, защото всички коалиции искат компромиси, но в момента няма друга алтернатива - освен БСП.

Политическият анализатор Арман Бабикян отбеляза, че изказването на лидера на ДПС не е първото по отношение на патриотите, въпросът е, че го изказват от по-висока трибуна.

"Знаем, че на власт в България в икономически план са ДПС и ГЕРБ, а част от патриотичните партии са по-скоро като поставени лица. Когато натиснат Волен Сидеров, той ще гласува и за Юрий Гагарин ако трябва. Не трябва границата на компромиса от страна на ГЕРБ да прекрачва морала и цивилизоваността", уточни той.

По думите му, когато свободната пазарна икономика, свободата на словото и базата на свободата чрез избори са изчезнали то значи, че сме стигнали дъното.