Министерството на здравеопазването пуска в обращение постепенно голям ресурс от безплатни антигенни тестове и хората ще могат да се тестват свободно. Това заяви в предаването „Лице в лице“ на bTV служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират, допълни министърът.

Меджидиев посочи, че от понеделник ще бъде пуснато електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове. Освен това във всички регионални здравни инспекции хората ще могат да си правят безплатни тестове без направления, допълни министърът.

Заварихме системата в такъв момент, в който имаше покачване на заболеваемостта от COVID-19. Основната ни насоченост е справяне с тази вълна, а и подготвяне на здравната ни система за евентуални по-сериозни предизвикателства, каза той.

Корекциите в заповедите за мерките вече ще се правят ежеседмично.

Досега имаше национален план, в който се спазваха етапи и се влизаше автоматично от един режим в друг по области. Реших да предприема по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екипа от специалисти лично в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително хора от бизнеса, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат. Силно се надявам следващата седмица още по-силно да разхлабим мерките и да дадем на хората възможност да живеят нормално и да упражняват професиите си, заяви Асен Меджидиев.

От утре стартират и мобилни групи от областните и общинските болници в 7 области на страната. Екипи от лекар и лаборант или лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, тъй като не всички хора имат възможност да се пътуват, каза още здравният министър.